Akupresürün laparoskopik kolesistektomi sonrası gastrointestinal fonksiyonlara etkisi
The effect of acupressure on gastrointestinal functions after laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 628999
  2. Yazar: AHMET KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEHER DENİZ ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akupresür, laparoskopik kolesistektomi, gastrointestinal fonksiyon, gaz çıkışı, gaita çıkışı, Acupressure, laparoscopic cholecystectomy, gastrointestinal function, passage of flatus, defecation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma laparoskopik kolesistektomi sonrası uygulanan akupresürün ameliyat sonrası bağırsak hareketlerine, ilk gaz ve gaita çıkış sürelerine etkisini incelemek amacıyla uygulandı. Ön test/son test kontrol gruplu deneysel tasarımda olan araştırmanın verileri, Eylül 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında toplandı. Araştırma İstanbul'da bulunan bir üniversitesi hastanesinin genel cerrahi servislerinde elektif laparoskopik kolesistektomi uygulanan ve araştırma kriterlerine uygun 60 hasta (deney grubu=30, kontrol grubu=30) ile gerçekleştirildi. Deney grubunda yer alan hastaların, sırasıyla CV-12, LIV-3 ve ST-36 noktalarına, 5 saniye süreyle 1-1.5 cm derinliğinde 3-5 kg'lık basınç uygulandı, 2 saniye ara verildi ve akupresür uygulamasına her bir noktada 3 dakika süreyle devam edildi. Akupresür deney grubunda yer alan hastalara ameliyat sonrası 1., 2., 3. ve 4. saatlerde olmak üzere toplam 4 kez uygulandı. Kontrol grubunda yer alan hastalara ise rutin ameliyat sonrası tedavi ve bakım girişimleri yapıldı. Gruplarda yer alan hastaların her akupresür uygulaması öncesi ve ameliyat sonrası 24. saatte bağırsak sesleri dinlendi, gaz ve gaita çıkışları olana kadar da takipleri yapıldı. Verilerin analizinde anlamlılık p0,05). Laparoskopik kolesistektomi sonrası uygulanan akupresür bağırsak hareketlerini hızlandırmada, ameliyat sonrası erken dönemde gaz ve gaita çıkışının gerçekleşmesinde güvenli bir hemşirelik uygulamasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of acupressure after laparoscopic cholecystectomy on postoperative bowel movements, first flatus and defecation times. This pre‐test/post‐test control group experimental design study was conducted between September 2018 and February 2019 with 60 patients who underwent elective laparoscopic cholecystectomy at the general surgery wards of a university hospital in Istanbul (experiment group= 30, control group= 30). The CV-12, LIV-3 and ST-36 points of the patients in the experimental group were subjected to a pressure of 3-5 kg at a depth of 1-1.5 cm for 5 seconds, 2 seconds were interrupted and acupressure was applied for 3 minutes at each point it was continued. Acupressure was applied to the patients in the experimental group 4 times, 1st, 2nd, 3rd and 4th hours postoperatively. Routine postoperative treatment and care interventions were performed for the patients in the control group. Bowel sounds were rested before the acupressure application and at 24th postoperatively, and the patients were followed up until flatus and defecation exits. Significance was evaluated at p 0.05). Acupressure applied after laparoscopic cholecystectomy is a safe nursing practice for accelerating bowel movements and early postoperative flatus and defecation.