Sığınmacı ve geçici koruma kapsamındaki çocuklara yönelik uyum politikaları: Suça sürüklenen çocuklar örneği
Cohesion policies for asylum seekers and children under temporary protection: The case of children who are dragged into crime
  1. Tez No: 629013
  2. Yazar: TÜLAY KALAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YÜKSEL OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Work, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, Sığınmacı, Geçici koruma altındaki çocuklar, Suç, Uyum, International migration, Asylum seeker, Children under temporary protection, Crime, Cohesion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Türkiye bulunduğu jeopolitik konum ve tarihsel mirası nedeni ile uluslararası göç konusu ile her zaman karşı karşıya kalmaktadır.2011 yılından itibaren Suriye'de yaşanan olaylar nedeni ile Türkiye'ye hızlı bir kitlesel göç gerçekleşmiştir. Savaş ve can güvenliği gibi mecburi sebeplerle uluslararası göçe mecbur kalan sığınmacılar, tüm yaşam tecrübelerini geride bırakarak, çoğunlukla travmatik olaylar yaşamak sureti ile göç ederler. Göçten önce, göç esnasında ve sonrasında yaşanılan olaylar, bu kişilerin tüm yaşamlarını da etkilemektedir. Çocuklar göçün en büyük mağdurlarıdır. Göç süreciyle beslenme, barınma, sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçlardan mahrum kalan uluslararası göçe konu olan çocuk, yaşadığı travmalara, çocukluk çağının sebep olduğu savunmasızlığı da eklenince çok yönlü bir dezavantajlılık ve mağduriyet içerisine girmektedir. Uluslararası göçe konu olan çocuğun birçok hukuki statüsü olmakla birlikte, ülkemizin yapmış olduğu hukuki düzenlemeler bağlamında Türkiye'de sığınmacı ve geçici koruma altındaki çocukların varlığından söz etmekteyiz. Sığınmacı ve geçici koruma altındaki çocukların göç sürecinde yaşadığı aile kayıpları, yoksulluk, yoksunluk, istismar, travmalar, toplumsal dışlanma, ayrımcılık, çocuk işçiliği, eğitimden mahrum kalma gibi birbirinden acı tecrübelerin bir çocuğun kaldırması oldukça zordur. Nasıl ki savaşlar, şiddet, mecburi göç gibi yaşanan tüm olumsuzlukların gerçekleşmesinde çocuk edilgen ise, çocuğun suç ile tanışması da, çocuğun iradesinin dışında kalan etkenlerden ve gelişimsel döneminin etkisinden kaynaklanmaktadır. Bu doğrultuda“Sığınmacı ve Geçici Koruma Kapsamındaki Çocuklara Yönelik Uyum Politikaları: Suça Sürüklenen Çocuklar Örneği”isimli tez çalışmamızda bu çocukların suça sürüklenme nedenleri, oranları ve uygulanan uyum politikalarının Türkiye perspektifinde incelemesi yapılmıştır. Sığınmacı ve geçici koruma altındaki çocukların geçmiş yıllardaki verilerine ve Adalet Bakanlığı bünyesinde tutuklu ve hükümlü suça sürüklenen çocukların profillerine ulaşmakta bir takım zorluklar yaşanmıştır. Bu çalışma TÜİK, GİGM ve STK'ların yayınlamış olduğu veriler, ulusal ve uluslararası literatür incelemesi ile yapılmıştır. Yapılan çalışmada, son yıllarda sığınmacı çocuk sayısındaki hızlı artış ile yabancı uyruklu çocukların suç oranlarının artış hızının aynı olmadığı görülmüştür. Suça sürüklenme oranları da T.C. uyruklu çocukların oranlarına kıyaslandığında daha yüksek değildir. Ancak bu durum çocukların dil eğitimi, okullaşma, sağlık, barınma ve ev sahibi ülke ile toplumsal uyum yönünden eksiklerin giderilmemesi halinde gelecek yaşamlarında Türkiye için ucuz işgücü, kayıp kuşak veya suça eğilim içerisinde olmayacakları anlamına gelmemektedir. Göçmen olmanın suçlu olma anlamına gelmediği, ancak göç gibi travmatik konuların iyi yönetilmediği takdirde istenmeyen sonuçlar doğurabileceği gerçekliktir. Her geçen gün artan uluslararası göç nedeni ile ortaya çıkan sorunların, tüm dünyanın sorunu olduğu, sorunları sadece göçmen üzerinden çözmeye çalışmanın yetersiz olduğu görülmüştür. Uluslararası göç ile ortaya çıkan sorunların çözümü; kamu kurumlarının, özel kurumların, üniversitelerin, ev sahibi halkın ve uluslararası tüm tarafların çözüme dahil olması ile mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Turkey is always faced with the issue of international migration because of its geopolitical position and historical heritage. Due to the events in Syria since 2011 there has been a rapid mass migration to Turkey. Asylum seekers who are forced to international migration due to imperative reasons such as war and safety of life, leave their entire life experience behind and often migrate experiencing traumatic events. The events that happened before, during and after migration also affect the whole lives of these people. Children are the biggest victims of migration. The child who is subject to international migration deprived of basic needs such as nutrition, housing, health and education through the migration process, enters into a multifaceted disadvantage and victimization when the traumas he or she experiences are added to the vulnerability caused by childhood. Although there are many legal status of the child subject to international migration, we are referring to the existence of asylum seekers and children under temporary protection in Turkey in the context of the legal arrangements carried out by our country. The painful experiences of asylum seekers and children under temporary protection, such as family losses, poverty, deprivation, abuse, traumas, ostracisation, discrimination, child labour, deprivation of education, are very difficult for a child to endure. Just as the child is passive in the occurrence of all negative events such as wars, violence and forced migration, the child's acquaintance with crime is also resulting from the factors outside the child's will and the influence of his/her developmental period. Accordingly, in our thesis titled“Cohesion Policies For Asylum Seekers and Children Under Temporary Protection: The Case of Children Who Are Dragged Into Crime”, the reasons for these children to drag into crime, its rates and applied cohesion policies are examined from the perspective of Turkey. There have been a number of difficulties in accessing data on asylum seekers and children under temporary protection over the past years and profiles of detainee and convict children who are dragged into crime within the Ministry of Justice. This study was conducted with national and international literature review of data published by TurkStat, DGMM, NGOs. In the study conducted, it was found that the rapid increase in the number of asylum-seeking children in recent years is not the same as the increase in crime rates for foreign children. Rates of being dragged into crime are also not higher compared to the proportion of Turkish national children. However, this does not mean that children will not be subject to cheap labour for Turkey, lost generation or criminal tendencies in their future lives if their deficiencies in terms of language education, schooling, health, housing and social cohesion with the host country are not addressed. It is the reality that being an immigrant does not mean being a criminal, but that traumatic issues such as immigration can create undesired results if they are not well managed. It has been seen that the problems that arise due to international migration increasing day by day are the problems of the whole world and that it is insufficient to try to solve the problems only over immigrants. The solution of the problems arising from international migration will be possible by the participation of public institutions, private institutions, universities, host people and all international parties in the solution.