Etik liderliğin iş tatmini ve örgütsel özdeşleşmeye etkisinde hizmet ikliminin moderatör etkisi ve bir araştırma
The moderating role of service climate on ethical leadership: The relationship with job satisfaction and organizational identification
- Tez No: 629012
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Örgütsel Özdeşlik, İş Tatmini, Hizmet İklimi, Ethical Leadership, Job Satisfaction, Organizational Identification, Service Climate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Son yıllarda küresel ekonominin neredeyse tüm sektörlerinde karşılaşılan etik skandallar iş dünyasını derinden yaralamıştır. Ortaya çıkan tablo, liderlerin, yönetsel süreçlerde etik standartları sağlayamadıklarını göstermektedir. Karşılaşılan bu sorunlar nedeniyle, etik liderlik ve takipçi davranışlarının bir kat daha değer kazandığı ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, hizmet ikliminin etkisi altında etik liderliğin, örgütsel özdeşleşmenin yerleşmesi ve iş tatmininin oluşması arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Çerçeve, çalışmanın temelini oluşturmak için sosyal değişim teorisini ve sosyal öğrenme teorisini kullanmaktadır. Örnek, Türkiye'de ulusal ölçekte gıda perakendesi üzerine çalışan bir firmada 626 katılımcının oluşturduğu bir gruptan oluşmuştur. Takipçilerin, liderlik davranışı algısını ölçmek için Brown, Trevino ve Harrision (2005) tarafından geliştirilen Etik Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. İçsel ve dışsal faktörlerden ayrı ayrı etkilenen çalışanın iş tatmini , Tate, Whatley, & Clugston (1997) tarafından geliştirilen İş Tatmini İçsel ve Dışsal Faktörler Ölçeği ile ölçümlenmiştir. Bilişsel ve duyusal unsurları içeren örgütsel özdeşleşme, Smidts, Pruyn, &Van Riel( 2001) tarafından geliştirilen ölçek ile ölçümlenmiştir. Çalışanların içinde bulunduğu organizasyondaki hizmet iklimini ölçmek için Schneider, White ve Paul (1998) tarafından geliştirilen Küresel Hizmet İklim Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda oluşturulan hipotezler, SPSS 15 istatistik programında analizler yoluyla test edilmiştir. Bu analizler sonucunda, etik liderliğin iş tatmini ve örgütsel özdeşleşmeyi anlamlı ve pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Bununla birlikte elde edilen veriler, hizmet ikliminin ılımanlaştırıcı rolünün, etik liderliğin iş tatmini ve örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisini arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, ethical scandals in almost all sectors of the global economy have deeply affected the business world. The resulting picture shows that leaders can not fulfill the ethical standards in managerial processes. Because of these problems, ethical leadership and follower behaviors are gaining more value. This study aims to investigate the relationship between the establishment of ethical leadership, organizational identification and job satisfaction under the moderation influence of service climate. The framework uses social exchange theory and social learning theory to form the basis of the study. Sampling, on a national scale food in Turkey is composed of a group consisting of 626 participants in a company working on retail. The Ethical Leadership Scale developed by Brown, Trevino and Harrision (2005) was used to measure a follower's perception of the leader's behavior. The job satisfaction of the employee, who was affected separately from the internal and external factors, was measured using the Job Satisfaction Internal and External Factors Scale developed by Tate, Whatley, & Clugston (1997). Organizational identification, which includes cognitive and affective elements, was measured using the scale developed by Smidts, Pruyn, & Van Riel (2001). Service climate was evaluated using the Global Service Climate Scale developed by Schneider, White and Paul (1998) to measure overall climate for service. The hypotheses created for the purpose of the study were tested in SPSS 15 statistical program through analyzes. As a result of these analyzes, it was found that ethical leadership had a significant and positive effect on job satisfaction and organizational identification. However, the data obtained show that the interactive effect of the service climate increases the impact of ethical leadership on job satisfaction and organizational identification.