Liberal ve komüniteryan çokkültürlülük: Kymlicka ve Taylor perspektifinden ABD ve Kanada örnekleri
Liberal and communitarian multiculturalism: Cases of USA and Canada from the perspective of Kymlicka and Taylor
- Tez No: 629051
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Liberalizm, Komüniteryanizm, Çokkültürlülük Politikaları, Will Kymlicka, Charles Taylor, Multiculturalism, Liberalism, Communitarianism, Multicultural Policies, Will Kymlicka, Charles Taylor
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
Tarihsel süreç içerisinde çokkültürlü toplumsal yapılar var olmuşsa da çokkültürlülüğe ilişkin talep ve beklentiler modern devletlerin karşı karşıya kaldığı yeni bir durumdur. Günümüzde çok az devlet homojen yapılarını sürdürmektedir. Farklı dini, etnik, dilsel, cinsel ve kültürel kimliğe sahip bireyler ve gruplar heterojen modern toplumlarda bulunmaktadır ve bu farklılıklarını korumak istemektedirler. Bunun yanı sıra bu farklılıklarına saygı gösterilmesini, farklılıklarının tanınmasını ve teşvik edilmesini talep etmektedirler. Bu bağlamda çokkültürlülük, kültürel farklılıklarının tanınması ve farklılıklardan kaynaklı sorunların çözülmesi iddiasıyla ortaya çıkmıştır. Bu sorunların çözümüne ilişkin farklı çözüm önerileri ortaya konulmaktadır. Çokkültürlülük şemsiyesi altında yürütülen tartışmaları, liberal ve komüniteryan anlayış olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Çokkültürlülüğün nasıl bir siyasi yansıması olabileceği üzerine önemli eserler veren Will Kymlicka liberal çokkültürlülüğün, Charles Taylor ise komüniteryan çokkültürlülüğün temsilcilerindendir. Bu çalışmada, liberal ve komüniteryan eğilimleri ile çokkültürlülük, Kymlicka'nın ve Taylor'ın çokkültürlülük üzerine görüşleri teorik olarak ele alınarak çokkültürlülüğün ABD'deki ve Kanada'daki durumu ve çokkültürlülük politikaları izah edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Although multicultural social structures have existed throughout the history, demands and expectations regarding multiculturalism are new phenomena faced by modern states. Today, few states maintain their homogeneous societal structures. Individuals and groups with different religious, ethnic, linguistic, sexual and cultural identities exist in modern non-homogeneous societies. They want to maintain these differences. In addition, they demand that these differences be respected, recognized and encouraged. In this context, multiculturalism has emerged with the claim of recognizing cultural differences and solving problems arising from differences. Different models are proposed to solve problems arising from differences. Liberal and communitarian approaches are the two sides under the theoretical discussion of multiculturalism. Having important studies on how multiculturalism can have a political reflection Will Kymlicka and Charles Taylor are respectively significant figures of liberal and communitarian multiculturalism. In this study, with its liberal and communitarian versions multiculturalism and Kymlicka's and Taylor's thoughts on multiculturalism are discussed theoretically. The multiculturalism and multicultural policies in the USA and Canada are also analyzed.