İzmir ilinde bulunan binalarda elektrik üretimi için kullanılan fotovoltaik güneş panel tiplerinin verimlilik bakımından karşılaştırılması ve maliyet analizi
The comparison of photovoltaic solar panel types that uses for electricity generation in buildings of İzmir province in terms of efficiency, and their cost analysis
- Tez No: 629052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA ÖZGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Yenilenebilir Enerji, Güneş Enerjisi, Monokristal, Polikristal, Verimlilik, Maliyet, Energy, Renewable Energy, Solar Energy, Monocrystalline, Polycrystalline, Efficiency, Cost
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Enerji, uğruna savaşlar yapılan ve toplumların dışa bağımlı olmasına sebebiyet veren vazgeçilemez bir ihtiyacıdır. Bu tezde, bireysel kullanıma uygunluğu oldukça yüksek olan elektrik üretiminde kullanılan monokristal ve polikristal yapılı güneş enerjisi panellerinden kurulu çatı üstü, şebekeye bağlı güneş enerji santralleri arasında verimlilik kıyaslaması ve maliyet analizi yapılmıştır. Ayrıca, güneş ve güneş enerjisi üzerine araştırmalar yapılmış olup, güneş enerjisinin avantajları ve dezavantajları üzerine bilgiler verilmiştir. Ayrıca, dünyada ve ülkemizde güneş enerjisinin durumuna değinilip, ülkemizde güneş enerjisi ile ilgili bulunan kanun, yönetmelik ve teşvikler değerlendirilmiştir. Ek olarak, güneş panelleri ve güneş enerjisinin çevresel etkilerinden de bahsedilmiştir. İzmir ilindeki uygun panel seçimine yardımcı olacak, doğru yatırımı insanlarımızla buluşturmak adına yol göstermesi planlanan ve konutlardaki tüketicilerde ilgi uyandırması istenen bu çalışma için bazı kabuller ve parametreler belirlenmiş olup verimlilik hesaplamaları ve maliyet analizi yapılmıştır. Yapılan kabuller çalışmanın ilgili yerlerinde detaylı şekilde açıklanmıştır. Yapılan araştırmalar ve hesaplamalar ile elde edilen sonuçlar, elektrik üretimi, CO2 salımı, ağaç kazancı, ton eşdeğer petrol kazancı, maddi kazanç ve geri ödeme süresi gibi parametreler açısından karşılaştırılmıştır. Yıllık bazda ortaya çıkan sonuçların analizinin yanısıra panellerin ömrü olan 25 senelik süreç sonunda da oluşacak çevresel, maddi ve enerjisel kazanımlar hesaplanmıştır. Gerçek ürün katalogları ve gerçek fiyat teklifleri alınmış olup, çalışmanın ekinde verilmiştir. Sonuç olarak, daha düşük verime sahip olmasına rağmen polikristal yapılı panellerden oluşan sistem yatırımı kendini daha kısa sürede geri ödemektedir. Ancak, panellerin ömrü olan 25 seneye yönelik hesaplamalarda görüldüğü üzere monokristal yapılı güneş enerji santralinin verimlilik, finansal ve çevresel faktörler açısından polikristal yapılı santrallere göre daha fizıbıl olduğu ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy is an indispensable necessity for wars for its sake and causing societies to be dependent on the outside. In this thesis, efficiency comparison and cost analysis were made between the rooftop, grid-connected solar energy power plants installed on monocrystalline and polycrystalline solar panels used in electricity generation, which are highly suitable for individual use. Researches were conducted on solar and solar energy, and information was given on the advantages and disadvantages of solar energy. In addition, the state of solar energy in the world and in our country was mentioned, and laws, regulations, and incentives related to solar energy in our country were evaluated. Moreover, solar panels and environmental effects of solar energy were also mentioned. Some assumptions and parameters have been determined and efficiency calculations and cost analysis have been determined for this study, which will help to choose the appropriate panel in İzmir province, which is planned to guide the right investment to meet our people, and which is expected to attract interest in the consumers in the residences. The acceptances made are explained in detail in the relevant parts of the study. The results obtained through the researches and calculations were compared in terms of parameters such as electricity production, CO2 emission, tree gain, ton equivalent petrol gain, financial gain, and payback period. In addition to the analysis of the results on an annual basis, the environmental, financial and energetic gains that will occur after the 25-year period of the life of the panels have been calculated. Real product catalogs and real price offers are included in the appendix of the study. As a result, although it has lower efficiency, the system investment consisting of polycrystalline panels repays itself in a shorter period of time. However, as can be seen in the calculations for the 25-year life of the panels, it was revealed that the monocrystalline solar power plant is more feasible than polycrystalline power plants in terms of efficiency, financial and environmental factors.