Bakır (II) ve kurşun (II) iyonlarının önderiştirilmesi için yeni bir yaklaşım
A new approach for preconcentration of copper (II) and lead (II) ions
  1. Tez No: 629056
  2. Yazar: RIZQAN MAULANA MAULANA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik Aktif Karbon Kumaşı, 1-Nitroso-2-Naphthol, Katı Fazı Ekstraksiyonu, Mikro Örneklemeli Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrometri, Magnetic Activated Carbon Cloth, 1-Nitroso-2-Naphthol, Solid Phase Extraction, Micro Sampling Flame Atomic Absorption Spectrometry
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez çalışmasında, manyetik aktif karbon kumaşı üzerinde bakır (II) ve kurşun (II) iyonlarının 1-Nitroso-2-Naphthol ligandı ile kompleks haline getirip ayırma-zenginleştirmesi ve FAAS ile tayinleri gerçekleştirilmiştir. Model çözelti pH'sı, adsorban miktarı, elüent türü ve hacmi, ligand miktarı, örnek hacmi ve matriks etkisi gibi analitik parametreler optimize edilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda analit iyonlarının kantitatif geri kazanma değerleri pH 4.0'de elde edilmiştir. Elüent olarak 2 mL 3M HNO3 çözeltisi ile kantitatif geri kazanma sağlandığı görülmüştür. Geliştirilen yöntem çeşitli su ve gıda örneklerine uygulanmış olup yöntemin doğruluğu sertifikalı referans madde analizi ve eklemeli geri kazanma çalışmaları ile doğrulanmıştır. Yöntem su ve gıda örneklerinde bakır (II) ve kurşun (II) iyonlarının ayrılması ve zenginleştirilmesine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, copper (II) and lead (II) ions are complexed with 1-Nitroso-2-Naphthol ligand and determined by FAAS on the magnetic activated carbon cloth. Analytical parameters such as model solution pH, adsorbent amount, eluent type and volume, ligand amount, sample volume and matrix effect were determined. As a result of these studies, quantitative recovery of analyte ions was obtained at pH 4.0. Quantitative recovery was observed with 2 mL 3M HNO3 solution as eluent. The developed method has been applied to various water and food samples and the accuracy of the developed method has been confirmed by certified reference material analysis and addition recovery studies. The method has been applied to the separation and preconcentration of copper (II) and lead (II) ions in water and food samples.