Yönetim tarzının işgören sadakatine etkisi: Afyonkarahisar ili otel işletmeleri örneği
The effects of management style on employee loyalty: A case of Afyonkarahisar hotels
- Tez No: 629096
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yönetim tarzı, işgören sadakati, otel işletmeleri, Management style, employee loyalty, hotel businesses
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ekonomik piyasalarda faaliyet gösteren her işletme başarılı olabilmek ve varlığını sürdürebilmek için bünyesinde etkin ve verimli çalışan bir işgücü arzulamaktadır. Bu doğrultuda bilimsel gelişmeler ve sektörel uygulamalardan faydalanılarak işgörenlerin etkinlik ve verimliliği arttırılmaya çalışılmaktadır. İşgörenlerin oryantasyonundan, kişisel gelişim ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar geniş bir yelpazede görülen bu uygulamalar arasına yönetim tarzı da bulunmaktadır. Yönetim tarzı kısaca yöneticilerin örgütsel amaç ve hedeflere ulaşmak için kullandığı bilgi, beceri ve davranışların bir bileşkesi olarak açıklanmaktadır. Alan yazında yönetim tarzı ile ilgili azımsanmayacak derecede çalışma mevcut olmakla birlikte yönetim tarzının işgören sadakatine etkisini ele alan çalışma sayısı oldukça azdır. Oysaki işletmeler için başarının bir diğer önemli unsuru işletmeye sadık işgücüne sahip olmaktadır. Buradan hareketle bu araştırmanın temel amacı yöneticiler tarafından sergilenen yönetim tarzının işgören sadakati üzerindeki muhtemel etkilerinin tespit edilmesidir. Araştırma kapsamında Afyonkarahisar ilinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde görevli 389 işgörenden anket tekniği ile veriler elde edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler (yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma), ilişki ölçüm analizi (korelasyon analizi) ve etki ölçüm analizleri (regresyon analizleri) kullanılmıştır. Analizler sonucunda otel işletmesi yöneticilerinin sergiledikleri yönetim tarzının işgören sadakati üzerinde önemli bir etkisinin olduğu ve bu etkinin duygusal sadakat ile devam sadakati için geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Businesses operating in the economic markets desires an efficient and productive workforce in order to be successful and sustain its existence. In this direction, it is aimed to increase the efficiency and productivity of employees by making use of scientific developments and sectoral practices. Management style is also among these applications, which are seen in a wide range from employee orientation to meeting personal development needs. The management style is briefly explained as a combination of the knowledge, skills and behaviors that managers use to achieve organizational goals and objectives. Although there is a considerable amount of work on management style in the literature, the number of studies dealing with the effect of management style on employee loyalty is very few. However, another important element of success for businesses has a loyal workforce. From this point of view, the main purpose of this research is to determine the possible effects of the management style exhibited by the managers on employee loyalty. Within the scope of the research, data were obtained from 389 employees working in five-star hotel businesses operating in Afyonkarahisar, by survey technique. Descriptive statistics (percentage, frequency, mean and standard deviation), correlation analysis and regression analysis were used in the analysis of the data. As a result of the analysis, it has been concluded that the management style exhibited by hotel management managers has an important effect on employee loyalty and this effect is valid for emotional loyalty and continuance loyalty.