Otel işletmelerinde iş koşullarının çalışanların örgütsel bağlılıkları üzerine etkisi
Effects of work conditions on the organizational commitment of employees in hotel enterprises
  1. Tez No: 389848
  2. Yazar: HANDE ORAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY ÖZDEMİR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, İş Koşulları, Otel İşletmeleri, Organizational Commitment, Work Conditions, Hotel Enterprises
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Konaklama işletmelerinde hizmet kalitesi, işletmenin verimli çalışması ve karlılığı, işletmede çalışan işgörenin emeği ile ilgilidir. Konaklama işletmelerinde çalışanlar misafirlerle birebir iletişim halindedir. Bu nedenle işgörenin istekli çalışması ve işini iyi bir şekilde devam ettirmesi işletmenin durumunu direkt olarak etkilemektedir. Örgütsel bağlılık, işgörenin işletme ile bütünleşmesi, işine önem vermesi ve örgüt amaçlarıyla kendi amaçlarının uyumlu olmasını ifade etmektedir. Dolayısıyla örgütüne bağlı olan bir işgören, motivasyonu yüksek, çalışmaya istekli olacaktır. İşgören devir hızı yüksekliğinin önemli bir problem olduğu otel işletmelerinde, işgörenin işletmede tutulması ve verimli çalışmanın sağlanması açısından örgütsel bağlılık önemli bir faktördür. İşgörenlerin örgütsel bağlılıklarını sağlayabilmek için öncelikle, işgören bağlılığı üzerinde etkili olan faktörlerin bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışmada örgütsel bağlılık üzerinde etkisi olduğu düşünülen iş koşulları ele alınmıştır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Allen ve Meyer'in üç boyutlu örgütsel bağlılık modelinden yararlanılmıştır. Anket uygulaması Antalya'da beş yıldızlı otel işletmelerinde yapılmıştır. İş koşullarına ait faktörlerden yönetim tarzının örgütsel bağlılık üzerinde en fazla etkisi olan faktör olduğu, ergonomik koşulların da bu faktöre yakın bir şekilde etkili olduğu saptanmıştır. İşgörenlerin örgütsel bağlılıkları üzerinde etkili olan diğer faktörler sırasıyla, ücret, faaliyet dönemi ve iş yükü olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin örgütsel bağlılıklarını arttırmaya yönelik bir takım önerilerde bulunulmuştur. Otel işletmelerinde yöneticilerin demokratik yönetim tarzını benimsemeleri ve işgörenlerinin yaptıkları işlerle ilgili kararlarda söz sahibi olmalarını sağlamaları, işletmedeki ergonomik koşulların iyileştirilmesi ve sağlıklı bir ortamın yaratılması işgörenlerin örgütsel bağlılıklarını arttırmada etkili olacaktır. İşgörenlerin örgütsel bağlılıklarının sağlanması, işletmeye motivasyonu ve verimliliği yüksek işgörenlerle çalışma imkanı verecek ve işgören devir hızının azalmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Service quality, operational efficiency and profitability of accommodation enterprises is mostly related to the efforts of employees working there. Employees in the accommodation enterprises are in direct communication with the guests. Thus, the enthusiasm and hard work of the personnel directly affects the status of the enterprise. Organizational commitment means integration of the employees with the enterprise, employees' attaching importance to their jobs and compliance of employees' purposes with the organization's purposes. Therefore, an employee with full loyalty to his organization, will be highly motivated and eager to work. Organizational commitment is an important factor to ensure the retention and efficiency of the employees in hotel businesses where employee turnover rate is an important problem. In order to ensure the organizational commitment of employees, it is important to find out first which factors are effective on the employee loyalty of the enterprise. Thus, this study aims to analyse working conditions which are thought to have an effect on organizational commitment. This study consists of five sections. Allen and Meyer's three-dimensional organizational commitment model is used in this study. Questionnaires have been made at five-star hotels in Antalya. It has been found out that management style, one of work conditions factors, has been the most effective factor on organizational commitment and the working environment conditions are also nearly as effective as this factor. The other factors which are effective on employees' organizational commitment have been found out as salary, operation period and workload, respectively. In accordance with the findings from the study, some suggestions have been made to increase the organizational commitment of employees in hotel businesses. Managers' adopting democratic management styles and giving opportunity to the employees to make decisions about what they do, improvement of the working conditions in the business environment and creation of a healthy environment will be effective on increasing the employees' organizational commitment in hotel enterprises. Ensuring the employees' organizational commitment will provide the enterprises with highly motivated and productive employees, and contribute to decrease the employee turnover rate.