Hemşirelikte ekip çalışması ölçeğinin Türkçeye uyarlanarak karşılanmayan hemşirelik bakımına etkisinin incelenmesi
Adapting the nursing teamwork survey to Turkish and investigation its effects on missed nursing care
  1. Tez No: 629132
  2. Yazar: GÜLCAN TAŞKIRAN ESKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ BAYKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Hemşirelikte ekip çalışması, Geçerlik ve güvenirlik, Karşılanmayan hemşirelik bakımı, Karşılanmayan hemşirelik bakımı nedenleri, Nursing, Nursing teamwork, Validity and reliability, Missed nursing care, Reasons for missed nursing care
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Araştırma, Hemşirelikte Ekip Çalışması Ölçeği'nin Türkçe uyarlamasının yapılması ve karşılanmayan hemşirelik bakımının mevcut durumu, nedenleri ve etkileyen faktörlerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada metodolojik, ikinci aşamada tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımlar kullanılmıştır. İstanbul'da kamu, üniversite ve özel hastanelerde çalışan 486 hemşire birinci aşamasının ve 1310 hemşire ikinci aşamanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplamada“Kişisel ve Mesleki Özellikler Formu”,“Hemşirelikte Ekip Çalışması Ölçeği”ve“Karşılanmayan Hemşirelik Bakım Gereksinimleri Anketi”kullanılmıştır. Veri toplama aşamasından önce etik kurul onayı ve araştırmanın yürütüldüğü hastanelerden yazılı kurum izinleri alınmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, SPSS 22,0 paket programı ve LISREL 8,7 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmanın ilk aşamasında ölçek toplam Kapsam Geçerlik İndeksi 0,94 olarak hesaplanmıştır. 33 madde ve 5 alt boyuttan oluşan orijinal ölçek yapısı doğrulayıcı faktör analizi sonucunda doğrulanmış ve tüm maddelerin kendi boyutu ile olan faktör yükleri 0,48 ile 0,91 arasında bulunmuştur. Uyum iyiliği indeksleri χ2/df=2,57, RMSEA=0,057 ve CFI=0,94 olarak bulunmuştur. Ölçek toplamında Cronbach alpha değerinin 0,95 ve alt boyutlarda 0,85-0,95 arasında değiştiği saptanmıştır. İkinci aşamada ise hemşirelerin karşılanmayan hemşirelik bakım düzeyinin yüksek (x̄=2,93±0,87) olduğu ve çoğunlukla karşılanmayan ilk üç hemşirelik bakımının sırasıyla; her iki saatte bir hastanın çevrilmesi (x̄=3,09±1,10), hastayı günde üç kez veya gerektiği kadar ayağa kaldırma/dolaştırma (x̄=3,07±1,17) ve hastaya ağız bakımı verilmesi (x̄=2,88±1,20) olduğu saptanmıştır. Karşılanmayan hemşirelik bakımı ile daha çok hemşirelerin çalışma ortamına ilişkin özellikler arasında anlamlı farklılıklar olduğu, ayrıca hemşirelerin meslekte toplam çalışma yılı, serviste hemşire başına düşen ortalama hasta sayısı ve son üç ay içinde işe devamsızlık yapılan gün sayısı değişkenlerinin karşılanmayan hemşirelik bakımı üzerinde anlamlı etkisinin olduğu saptanmıştır. Hemşirelikte ekip çalışmasının karşılanmayan hemşirelik bakımı üzerine önemli düzeyde ters bir etkisinin olduğu ve tek başına karşılanmayan hemşirelik bakımındaki değişimin %23,6'sını açıkladığı ortaya çıkmıştır. Sonuç: Hemşirelikte Ekip Çalışması Ölçeği'nin Türkçe uyarlaması geçerli ve güvenilir bir araçtır. Karşılanmayan hemşirelik bakımını hemşirelerin kişisel özelliklerinden çok hemşire-hasta oranı, fazla mesai saatleri, işe devamsızlık durumları, kuruma ilişkin memnuniyet düzeyleri gibi çalışma ortamı özellikleri ve kendi aralarındaki ekip çalışmasının etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was carried out in order to perform the Turkish adaptation of the Nursing Teamwork Survey and to examine the current status, causes and factors affecting the missed nursing care. Method: The research was carried out in two stages. Methodological designs were used in the first stage and descriptive and correlative designs were used in the second stage. The sample consisted of 486 nurses in first stage and 1310 nurses in second stage working in public, university and private hospitals in Istanbul. In the data collection,“Personal and Professional Characteristics Form”,“Nursing Teamwork Survey”and“MISSCARE Survey”were used. Prior to the data collection phase, approval of an ethics committee and written permission from the hospitals where the research was conducted were obtained. The data obtained from the study were analyzed using SPSS 22.0 package program and LISREL 8.7 program. Findings: Content validity indices of 33 items were 0.94. The factor loadings of all items were between 0.48 and 0.91. As a result of the confirmatory factor analysis, it was determined that the factor structure (consisting of 33 items and 5 factors) of the original scale was verified without any modification. The goodness of fit indices were χ2/df=2.57, RMSEA=0.057 and CFI=0.94. In addition, similar results were obtained with the goodness of fit indexes of the original survey. Cronbach's coefficient alpha was 0.95 for the total scale (it varied between 0.85-0.95 for the subscales). In the second stage, nurses' level of missed nursing care was high (x̄=2.93±0.87 out of 4 points) and the first three nursing care mostly missed;“turning patient every 2 hours”(x̄=3.09±1.10),“ambulation three times per day or as ordered”(x̄=3.07±1.17) and“mouth care”(x̄=2,88±1,20). There are more significant differences between missed nursing care and work environment characteristics of nurses and it was found that nurses' experience in profession, the average number of patients per nurse in the unit and the number of days of absenteeism in the last three months had a significant effect on missed nursing care. It was found that nursing teamwork had a significant adverse effect on missed nursing care and explained 23.6% of the change in missed nursing care. Conclusion: Turkish version of the Nursing Teamwork Survey is a valid and reliable tool. It was determined that nurse-patient ratio, overtime hours, absenteeism, nurses' satisfaction levels with hospital and unit characteristics and nursing teamwork affected the missed nursing care more than the personal characteristics of nurses.