Küçük, orta boy ve mikro işletmeler için etkili risk yönetimi stratejileri. Uganda Geliştirme Finansmanı Şirketi çalışması
Effective risk management strategies for small, medium and micro companies. Example of Development Finance Company of Uganda
  1. Tez No: 629163
  2. Yazar: SHARIIFA NAMUJUZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖMER İPÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Risk, Risk yönetimi, Kurumsal risk yönetimi, SMEs, Risk, Risk management, Enterprise risk management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmeler, herhangi bir ekonominin büyümesinde son derece önemlidir. Ancak, bu işletmeler iş riski, fonlama, bütçeleme vb. risklere karşı çok hassastırlar. Bununla birlikte, küçük işletmelerin risklerini önleme planı, sistematik olarak geliştirilmemiştir ve gerçekleştirilmemektedir. Bu çalışma küçük ve orta ölçekli şirketlerde kurumsal risk yönetimi ile ilgili risk yönetimi süreçlerini incelemektedir. Tez, hangi risk yönetimi stratejisinin küçük işletmeler için etkili bir çözüm olabileceğini tespit edebilmeyi amaçlamaktadır. Araştırma: Uganda Kalkınma Finansmanı Şirketi ve Pride Micro Finance olmak üzere iki şirketi temel almaktadır. Bu tez riskleri, risk yönetimi sürecini, kurumlarda risk yönetiminin rolünü, kurumsal risk yönetimini ve yönetim süreçlerini gözden geçirmektedir. Vaka şirketlerinde kurumsal risk yönetimi uygulamasını göstermek için görüşme tekniklerine dayalı nitel araştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Small and medium sized enterprises are considered significantly important to the growth of any economy. However, these businesses are vulnerable to risks, such as business risk, funding, budgeting, etc. The scheme to prevent risks of small businesses, nevertheless, is not systematically developed and performed. This paper studies the risk management processes in small and medium sized companies concerning enterprise risk management. The thesis aims to find out which risk management strategy is an effective solution for small businesses. The research is based on two companies ie Development Finance Company of Uganda and Pride Micro Finance. This thesis reviews risks, process of risk management, the role of risk management in corporations, enterprise risk management and the management processes. Qualitative researches based on interview techniques were conducted to show the practice of enterprise risk management in the case companies.