Muhammed bin Cerir et-Taberî'ye yönelik Şiilik iddiaları
Mohammad b. Jarir al-Tabari and the accuse of Shiism
  1. Tez No: 629188
  2. Yazar: ZEYNEP KELEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Taberî, Şiî, Şiîlik, Râfızî, Teşeyyu, Hanbelîler, Gadîr-i Hum, Tabari, Shii, Shi'ism, Râfıda, Tesheyyu, Hanbals, Gadîr-i Humm
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tarih boyunca İslam düşüncesine fikirleriyle ve eserleriyle katkı sunmuş pek çok isim teşeyyu' suçlamalarına maruz kalmış, bu yolla itibarları zedelenmeye çalışılmıştır. Muhammed b. Cerir et-Taberî (310/923) de bu isimlerden biridir. Taberî'nin bu ithamlara maruz kalmasının arkasında dönemin sosyo-politik ortamının yanı sıra Hanbelîler ve Zahirîler'in mezhep taassubu ve kişisel hasımlıklar vardır. Bu tez Taberî hakkındaki söz konusu iddialara kaynaklık eden bilgileri inceleyerek ona yönelik Şiîlik ithamının tarihsel olarak ne kadar yerinde olduğunu tartışmakta ve bu ithamın sağlam temellere sahip olup olmadığını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, many names who contributed to Islamic thought with their ideas and works have been subjected to tesheyyu' accusations and in this way their reputations were tried to be damaged. Mohammad b. Jarir al-Tabari (310/923) is one of these names. Behind the exposure of Tabari to these accusations are the socio-political environment of the period, as well as the sectarian and personal enmities of the Hanbals and Zahirîs. This thesis examines the information about Tabari's allegations and discusses the historical position of the Shiite accusation against him, and examines whether this accusation has a solid basis.