Yoğun bakım hastalarında hemogram parametrelerinin mortaliteyle ilişkisi
The relation of hemogram parameters with mortality in intensive care patients
- Tez No: 837471
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KAYGUSUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hemogram Parametreleri, Yoğun Bakım, Mortalite, Hemogram parameters, Intensive Care, Mortality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET YOĞUN BAKIM HASTALARINDA HEMOGRAM PARAMETRELERİNİN MORTALİTEYLE İLİŞKİSİ Onur ŞENYURT. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı. Sivas. 2018 Yoğun bakımda mortaliteyi tahmin etmede son zamanlarda çeşitli hemogram parametreleri kullanılmaktadır. Bu parametrelerin hızlı bir şekilde kritik hastalarda karar verme, uygun tedaviye başlama gibi avantajları bulunmaktadır. Bu çalışmada; 1 Ocak 2014 ile 30 Nisan 2018 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Uygulama Hastanesi Merkezi Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastaların dosyaları ve hastane otomasyon programı yardımıyla retrospektif olarak inceleyip ölen hastalar ile sağ kalanlar arasında hemogram parametrelerinin mortaliteyi tahmin etmede ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Cumhuriyet Üniversitesi Girişimsel olmayan Klinik Uygulamalar Etik Kurulu ve hastaların onayı alındıktan sonra çalışmaya dahil etme kriterlerimize uyan 254 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastaların Demografik verileri ilk yatıştaki SOFA, APACHE Ⅱ skorları CRP, MPV, RDW, nötrofil lenfosit oranları, trombosit lenfosit oranları kaydedildi. Çalışmaya alınan grupların hemogram değerleri, SOFA, CRP, APACHE Ⅱ skorları karşılaştırıldığında ölen ve sağ kalan gruplar arasında farklılık önemli bulundu( p=0.05). Kesim noktası için AUROC analizi sonucu MPV için %90.3 duyarlılık %95.8 özgüllük ile 9.75 femtolitre; NLO için %82.8 duyarlılık %88.3 özgüllük ile 13.55; PLO için %97 duyarlılık %98.3 özgüllük ile 301.5; RDW için %92.5 duyarlılık %96.7 özgüllük ile 15.15; SOFA için %90.3 duyarlılık %30 özgüllük ile 7.5 değeri bulundu. Bu çalışmada; hemogram parametrelerin mortaliteyi ayırt edicilik gücünün SOFA, CRP, APACHE Ⅱ'den daha yüksek olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATION OF HEMOGRAM PARAMETERS WITH MORTALITY IN INTENSIVE CARE PATIENTS. Onur ŞENYURT. Department of Anesthesiology and Reanimation. Sivas. 2018 Various hemogram parameters have recently been used to predict mortality in intensive care unit. These parameters have advantages such as making quick decision in critical illnesses and starting appropriate treatment. In this study; We aimed to investigate the relationship predicting the mortality of the hemogram parameters between death and survivor patients whose hospitalized between January 1, 2014 and April 30, 2018 in Cumhuriyet University Medical Faculty Research Hospital Center Intensive Care Unit with the files of patients and the hospital automation program. After being approved by the Ethics Committee of the Non-Interventional Clinical Practices of Cumhuriyet University and by patients; 254 patients taken to work. Demographic data of all patients were recorded at first admission SOFA, APACHE II scores CRP, MPV, RDW, neutrophil lymphocyte ratios, platelet lymphocyte ratios. When the values of hemogram, SOFA, CRP, APACHE II scores of the study groups were compared, there was a significant difference between the death and survivor groups (p = 0.05). The AUROC analysis result the cut-off point for MPV was 90.3% sensitivity and 95.8% specificity 9.75 femtolitre; for NLO was 82.8% sensitivity and 88.3% specificity was 13.55; for PLO was 97% sensitivity and 98.3% specificity 301.5; for RDW was 92.5% sensitivity and 96.7% specificity 15.15; for SOFA was Sensitivity of 90.3% and 30% specificity 7.5. In this study; we observed that the mortality of hemogram parameters is higher than the discriminatory power of SOFA, CRP, APACHE II.