Skalp defektlerinin rekonstrüksiyon yöntemlerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of reconstruction methods of scalp defects
  1. Tez No: 750359
  2. Yazar: ÖZCAN BOZTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLDA RIFAT ÖZAKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: scalp, malign tümör, rekonstrüksiyon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Skalp tümörlerinin insidansı, son zamanlarda değişen ve artan dış faktörlerin de etkisi ile giderek artmaktadır. Cilt kanserleri sıklıkla baş-boyun bölgesinde görülmekle birlikte, skalpte en sık frontal ve temporal bölgede lokalize olmaktadır. İleri yaşta malignite potansiyeli olan lezyonların görülme ihtimali artmaktadır. 65 yaş ve üzeri hastalarda en sık görülen skalp tümörü benign tümörlerdir ve bunların arasında trikilemmal kist en sık görülen tümördür. Skalp tümörlerinin %1-2'si malign olmakla birlikte, malign tümörlerinin büyük kısmını bazal hücreli karsinom oluşturmaktadır. Diğer malign tümörler, sırasıyla yassı epitel hücreli karsinom, malign melanom ve deri eki tümörleridir. Kesin tanı biopsi veya eksizyon ile alınan dokuların histopatolojik incelenmesi ile konulmaktadır. Malign tümörlerin tedavisinde en sık cerrahi eksizyon kullanılmaktadır. Tedavi yönteminin seçimi boyuta, lokasyona, önemli yapıların invazyonu, histopatoloji, yaş, genel durum, kozmetik istekler ve hasta tercihi gibi etmenlere göre farklılık gösterir. En önemli tedavi seçeneği cerrahi eksizyon ve sonrasında oluşan defektin onarılmasıdır. Çalışmamızda, Aralık 2016-Şubat 2022 tarihleri arasında hastanemizde sklap rekonstrüksiyonu yapılan 100 olgu incelenmiştir. Hastaların cinsiyeti,yaşı,ek hastalığı, sigara içme öyküsü ve defekt lokalizasyonu detaylı olarak sorgulanmıştır. Hastaların fizik muayenesinde lezyonların lokalizasyonu ve tümör boyutu tespit edilerek kayıt altına alınmıştır. Çalışmamız retrospektif bir çalışmadır. Çalışmamızdaki hastaların 69 (%69)'nun erkek, 31 (%31)'nin kadın olduğu, tüm olguların yaş ortalamasının 67,57±14,33 olduğu görülmüştür. Erkek cinsiyette yaş ortalaması 68,71±14,33 olup; en küçük yaş 8, en büyük yaş 89'dur. Kadın cinsiyette yaş ortalaması 65,03±14,24 olup; en küçük yaş 14 en büyük yaş 89'dur.Tümör eksizyon çapı aralığı 0,5-3 cm aralığındadır. Çalışmamızdaki hastaların sigara kullanma durumları değerlendirilmiş ve 39 (%39) olgunun sigara kullandığı, 61 (%61) olgunun ise sigara kullanmadığı görülmüştür. Malign ve bening olguların histopatolojik tanılarına baktığımızda, en sık görülen tanının 48 (%48) olgu ile bazal hücreli karsinom olduğu, bu olguları 26 (%26) olgu ile skuamöz hücreli karsinom ve 7 (%7) olgu ile aktinik keratoz olguları izlediği görülmüştür. Scalp tümörlerin yerleşim yerine göre dağılımında en sık rekonstrüksiyon işlemi uygulanan scalp bölgesi 35 (%35) olgu ile pariyetal bölge olduğu saptanmıştır. Tümör eksizyon çapı 3 gruba ayrılarak incelenmiştir. 67 (%69,1) olguda 5 mm olarak ölçülmüştür. 28 (%28,9) olguda 10 mm ve 2 (%2) olguda ise 30 mm olarak tümör eksizyon çapı ölçülmüştür. En sık gerçekleştirilen cerrahi yöntem greft işlemi olup 48 (%48) olguda uygulanmıştır. Bu yöntemi 33 (%33) olgu ile flep, 16 (%16) olgu ile primer sütürasyon ve 3 (%3) olgu ile flep-greft uygulamaları izlemektedir.Tümör eksizyonu sonrası patoloji sonuçlarına göre değerlendirildiğinde 78 (%80,4) olguda cerrahi sınırların temiz olduğu saptanmıştır. Çalışmamızdaki hastaların scalp rekonstrüksiyon sonrası memnuniyeti değerlendirdiğinde olgularımızda 46 (%46)'sı aldığı tedaviden memnuniyetinin kötü olduğunu söylemiştir. Diğer olgularımız ise; 28 (%28)'i iyi, 14 (%14)'ü orta ve 12 (%12)'si çok iyi olduğunu ifade etmişlerdir. Çalışmamızdaki hastalarda 51 (%51) olguda komplikasyon gelişmediği, 49 (%49) olguda ise tedavi sonrası komplikasyon geliştiği saptanmıştır. Scalp bölgesindeki defektlerin rekonstrüksiyonundaki temel amaç renk uyumunun iyi , donör saha morbiditesinin az olduğu onarım yöntemlerini seçmektir.
Özet (Çeviri)
The incidence of skin tumors has been increasing in recent years with the effect of deteriorating environmental factors. Skin tumors are frequently located in the head and neck region, and periocular region tumors are frequently located in the eyelids. With age, the likelihood of premalignant tumors increases. Actinic keratosis is the most common periocular premalignant tumor in geriatric patients. Basal cell carcinoma is the major part of the periocular region malignant tumors. Other malignant tumors are flat epithelial cell carcinoma, malignant melanoma and skin attachment tumors in order of frequency. The exact diagnosis should be made by histological examination of tissues taken by biopsy or excision. The primary treatment of malignant tumors is surgery. The choice of treatment varies according to factors such as size, location, invasion of vital structures, histopathology, age, general condition, cosmetic concerns, and patient preference. The most important treatment option is surgical excision and repair of the defect that occurs afterwards. In our study, 107 patients who underwent periocular reconstruction for external and malignant reasons in Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between January 2010 and December 2019 were examined. Patients' age, gender, occupation, and smoking history were questioned in detail. In the physical examination performed during the application, the location and diameter of the lesions were determined and recorded. Our study is a retrospective study. Fifty six (52.34%) of the patients who participated in our study are male. Their ages ranged between 39 and 97 (average 67.34±11.9). Tumor excision diameter range is 0.5-4 cm and average 2.2 cm (±1.04). 42.06% of the patients participating in our study smoke. Considering the histopathological diagnosis of the patients; BCC was the most common (69.2%). Inferior orbital region (28%) ranks first in the distribution of tumors by location. Tumor excision diameter is 56.1% in 60 cases) 1-2 cm. Primary sutures were performed in 29% of the cases. Others, according to the order of frequency, graft (31.8%), advancement flaps such as vy flap, glabella flap (16.8%), transposition flaps such as rhomboid, bilobe (12.1%), rotation flaps such as forehead (7.5%) It shaped. When the patients were evaluated according to the postoperative pathology results, 90.65% were found to have clear surgical margins. The surgical margin was found to be clean in 39.2% of smoking patients and in 60.8% of non-smoking patients. When the patients who participated in our study evaluated according to their satisfaction after reconstruction, 46.7% gave 5, 36.4% 4, 15% 3, 1.9% 2 points. When the patients were examined in terms of postoperative complications, 7.5% developed an eye infection requiring at least 3 treatments in the first year. Blurred vision / vision decreased in 6.5%, double vision in 0.9%, tear flowing out in 10.3%, and ectropion in 3.7%. In our study, 68.9% of male smoking was detected more than women (p=0.003