Yönetmen gözü ile Türkiye'de dizi sektöründeki sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and soluiton suggestions for the sector of Turkish series from the point of view of director
  1. Tez No: 629269
  2. Yazar: FERİT ÇAĞİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA MASDAR KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Tv Series, Serial Film, Director, Turkish Cinema
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Dünyanın önde gelen TV dizi ihracatçıları arasında ilk sıralarda yer alan Türkiye'de, ihracat rakamlarıyla beraber problemler de artmıştır. Bu çalışmanın amacı da, yönetmenlerin bakış açısına göre dizi setlerinde yaşanan sorunları belirlemek ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmektir. Bu amaçla çalışmanın ilk iki bölümünde, Türkiye'de televizyon ve TV dizi sektörünün gelişimi, TV dizi sektörünün şuan ki durumu ve dijital medyada yayınlanan TV dizileri incelenmiştir. Son bölümü ise, çalışmanın amacına uygun olarak hazırlanan mülakat sorularına yönetmenlerin verdiği cevaplardan oluşmaktadır. Bir gecede aynı kanalda 2 farklı dizi yayınlanan ülkemizde dizi sayısı gecede 1'e düşmüştür. Bundan sonra da dizinin yayınlanma süresi giderek artmıştır. 2010 yılında oyuncular dâhil bütün sektör çalışanlarının da destek verdiği 'Yerli Dizi Yersiz Uzun' eylemi dizi sürelerinin 90 dakikadan 45 dakikaya düşürülmesi talebini dile getirmiştir. 2010 yılında 90 dakika olan yayın süreleri günümüzde 130 dakika ve üzerine çıkmıştır. Bu yayın sürelerini yetiştirmek için iki hatta bazen üç ekip halinde çalışılmaktadır. Bu uzun çalışma saatleri reyting kaygısı, iş güvencesi, sosyal güvence vb. birçok problemi de içinde barındırmaktadır. Bu çalışma da en az 100 bölüm çekmiş yönetmenlerle görüşülmüştür. Görüşülen yönetmenler, amaçlı örneklem yöntemlerinden biri olan uzman örneklem yöntemi çerçevesinde seçilmiştir. Bu yöntem ile Kudret Sabancı, Sadullah Celen, Ömer Uğur, Sadullah Şentürk, Murat Düzgünoğlu, Cem Karcı, Kartal Çidamlı, Bora Tekay, Mehmet Bahadır Er, Kerem Çakıroğlu ile görüşme yapılmıştır. Hazırlanan sorular yönetmenlere yöneltilmiş, sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu anlamda, yönetmenler tarafından tespit edilen sorunlar ve sunulan çözüm önerileri sektör içinde yapılacak düzenlemelere ışık tutması bakımından önemlidir. ANAHTAR KELİMELER: Dizi, Yönetmen, Dizi Film, Türk Sineması
Özet (Çeviri)
Turkey's leading television series in first place among exporters located in Turkey, together with problems in exports has also increased. This study aims to determine the problems experienced in the series sets according to the point of view of the directors and to offer solutions to these problems. In the first two parts of this purpose, the development of TV series and television industry in Turkey, current status of the TV series industry and TV series broadcasted on digital media were examined. The last part consists of the answers given by the directors to the interview questions prepared by the purpose of the study. In our country, where 2 different series were broadcast on the same channel overnight, the number of series decreased to 1 per night. After that, the broadcasting time of the series increased gradually. In 2010, the 'Native Series Unwarranted Long' action, which was supported by all sector employees, including the actors, expressed its demand to reduce the sequence times from 90 minutes to 45 minutes. The broadcasting period, which was 90 minutes in 2010, has now increased to 130 minutes and above. Two or even three teams are working to train these broadcasting times. These long working hours include rating anxiety, job security, social security, etc. it contains many problems. In this study, the directors who made at least 100 episodes were interviewed. The interviewed directors were selected within the framework of the expert sampling method, which is one of the purposeful sampling methods. With this method, interviews were made with Kudret Sabancı, Sadullah Celen, Ömer Uğur, Sadullah Şentürk, Murat Düzgünoğlu, Cem Karcı, Kartal Çidamlı, Bora Tekay, Mehmet Bahadır Er, Kerem Çakıroğlu. The prepared questions were directed to the directors and it was aimed to determine the problem and solution suggestions. In this sense, the problems identified by the directors and the proposed solutions are important in terms of shedding light on the regulations to be made in the sector.