Mükelleflere uygulanan vergi cezalarının caydırıcılığı: Afyonkarahisar ili örneği
The deterrence of the tax penalties punished to taxpliers: The sample of Afyonkarahisar province
  1. Tez No: 629268
  2. Yazar: CEYDA DURNAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA KÜKRER MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, vergi cezası, vergi kabahati, vergi suçu, vergi cezalarının caydırıcılığı, Tax, tax penalty, tax charge, tax crime, deterrence of tax penalties
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüz modern devletlerinde, toplumsal ihtiyaçların karşılanması ve daha refah bir toplum seviyesine erişilmesinde vergi gelirleri önemli bir paya sahiptir. Devletler, vergi gelirlerinin toplanmasında mükelleflerin beyanının yanı sıra caydırıcılık özelliğine sahip vergi cezalarını da etkili bir araç olarak kullanmaktadır. Ülkemizde vergi suç ve cezalarının düzenlenmesinde, kanun hükümlerini ihlal edici eylemler ve bu eylemlerin neden olduğu vergi kayıplarını önleme amacı güdülmektedir. Çalışmada, vergi cezalarının etkililiği ve caydırıcılığı hususları ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda, Afyonkarahisar ilinde faal olan 500 adet vergi mükellefine 28 sorudan oluşan anket çalışması uygulanmıştır. Mükelleflere yöneltilen sorular neticesi elde edilen bulgulara göre vergi mevzuatının basit ve anlaşılır nitelikte olduğunu düşünenlerin oranı %32 iken, uygulanan vergi cezalarını tutar olarak düşük bulanların oranı %63' tür. Diğer yandan mükelleflerin %61 oranı vergi cezalarının herkese adil uygulanmadığı, %25 oranı vergi kanunlarını ihlal edenlerin işledikleri suçun cezasını çekecekleri düşüncesindedir. Vergi cezalarının yeterince caydırıcı olmadığı düşüncesine katılanların oranı ise %64' tür. Uygulanan anket çalışması ile ulaşılan bu veriler ışığında vergi cezalarının caydırıcılığı, etkililiği ve yeterliliği hususları değerlendirilecek, öngörülerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's modern states, tax revenues have an important share in meeting social needs and reaching a more prosperous society. In addition to the declaration of taxpayers, states use tax penalties with deterrence as an effective tool in the collection of tax revenues. In the regulation of tax offenses and penalties in our country, actions aiming to violate the provisions of the law and to prevent tax losses caused by these actions are aimed. In this study, the effectiveness and deterrence of tax penalties have been revealed. Accordingly, a survey consisting of 28 questions was applied to 500 taxpayers active in Afyonkarahisar province. According to the results obtained as a result of questions directed taxpayers, while the rate of those who think that the tax legislation is simple and understandable is 32%, the rate of those who find the applied tax penalties as low as the amount is 63%. On the other hand, 61% of tax payers think that tax penalties are not applied fairly to everyone and 25% of those who violate tax laws will be punished for the crime they committed. The rate of those who agree that the tax penalties are not deterrent enough is 64%. In the light of these data obtained through the questionnaire applied the deterrence, effectiveness and adeqacy of tax penalties will be evaluated and predictions will be made.