Árpád Hanedanı'nın Bozkır geleneği: Hristiyanlık öncesi süvari organizasyonu ve Avrupa akınları
Steppe tradition of the house of Árpád: Pre-Christian cavalry organisation and European raids
  1. Tez No: 975678
  2. Yazar: YİĞİT BURAK ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bozkır kavimleri, Macar tarihi, Orta Çağ, Steppe tribes, Hungarian history, Middle Ages
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Árpád Hanedanı'nın Hristiyanlık öncesi dönemdeki (9-11. yüzyıl) bozkır kökenli askerî teşkilatını, Avrupa'ya yönelik akınlarını ve bu sürecin toplumsal yapıya etkilerini incelemektedir. 9. yüzyıl sonlarında Karpat havzasına yerleşen Macarlar, yaklaşık bir asır boyunca İspanya'dan Konstantinopolis'e uzanan geniş bir coğrafyada düzenledikleri seferlerle Avrupa'da derin izler bırakmıştır. Bu çalışma, Macar akınlarını basit bir“barbar yağmacılığı”olarak gören geleneksel anlatıların aksine, bu seferlerin ardındaki karmaşık sosyal, siyasi ve askerî dinamikleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Macarların askerî başarısının temelinde, Hunlar, Avarlar ve Hazarlar gibi Avrasya bozkır halklarından miras aldıkları“ordu-millet”anlayışı ve süvariye dayalı savaş sanatı yatmaktadır. Toplumun tamamının potansiyel bir savaşçı olduğu bu yapıda, hafif süvari okçuları ordunun çekirdeğini oluşturmuştur. Disiplin, üstün hareket kabiliyeti ve psikolojik harp unsurlarıyla birleşen bu yapı, Macarları dönemin yerleşik ve ağır zırhlı Avrupa orduları karşısında üstün kılmıştır. Özellikle ustalıkla uygulanan“sahte ricat”(geri çekilme tuzağı) taktiği, kompozit refleks yayların etkin kullanımı ve gelişmiş keşif faaliyetleri, sayıca üstün düşman ordularını defalarca tuzağa düşürmelerini sağlamıştır. 899'daki Brenta ve 907'deki Pozsony Muharebeleri, bu taktiksel dehanın en parlak örnekleri olarak öne çıkmaktadır. Tez, Macarların yurt tutma (Honfoglalás) sürecini Peçenek baskısı sonucu yaşanan zorunlu bir göçten ziyade, siyasi olarak parçalanmış Karpat havzasını hedef alan bilinçli bir fetih stratejisi olarak değerlendirmektedir. İkili liderlik (kende ve gyula) sistemine dayanan kabile konfederasyonu, seferler için gerekli organizasyon ve esnekliği sağlamıştır. Ancak 10. yüzyılın ortalarından itibaren Avrupa güçlerinin Macar taktiklerine karşı savunma stratejileri geliştirmesiyle dengeler değişmiştir. Özellikle Alman Kralı I. Otto komutasındaki birleşik ordulara karşı 955 yılında alınan Lechfeld Muharebesi'ndeki ağır yenilgi, Batı'ya yönelik akınlara son veren bir dönüm noktası olmuştur. Benzer şekilde, 970'te Bizans'a karşı Arkadiopolis'te alınan yenilgi, Balkanlar'daki Macar baskısını sona erdirmiştir. Bu askerî başarısızlıklar, akıncılığa dayalı bozkır yaşam tarzının gelecek vaat etmediğini kanıtlamış ve Macar toplumunu köklü bir dönüşüme zorlamıştır. Árpád Hanedanı önderliğinde Hristiyanlığın kabulü ve yerleşik bir krallık modeline geçiş, bu krizin bir sonucu olarak şekillenmiş ve Macarları Avrupa milletler topluluğunun kalıcı bir parçası haline getirmiştir. Bu çalışma, bozkır geleneğinin bir Avrupa devletine evrilme sürecini, askerî yapı ve toplumsal dinamikler ekseninde bütüncül bir bakış açısıyla ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the steppe-based military organisation of the Árpád Dynasty during the pre-Christian era (9th–11th centuries), its incursions into Europe, and the impact of this process on its societal structure. Having settled in the Carpathian Basin in the late 9th century, the Magyars left a profound mark on Europe for approximately a century through campaigns conducted across a vast geography, stretching from Spain to Constantinople. Contrary to traditional narratives that portray the Magyar incursions as mere 'barbaric pillaging', this study aims to analyse the complex social, political, and military dynamics that underpinned these campaigns. The foundation of the Magyars' military success lay in the 'army-nation' concept and the art of cavalry warfare inherited from Eurasian steppe peoples such as the Huns, Avars, and Khazars. In this structure, where the entire populace was a potential warrior, light cavalry archers formed the core of the army. This structure, combined with discipline, superior mobility, and elements of psychological warfare, gave the Magyars an advantage over the sedentary and heavily armoured European armies of the period. In particular, the masterfully executed 'feigned retreat' tactic, the effective use of composite reflex bows, and advanced reconnaissance activities enabled them to repeatedly lure numerically superior enemy armies into traps. The Battles of Brenta in 899 and Pozsony in 907 stand out as the most brilliant examples of this tactical genius. The thesis evaluates the Magyar conquest of their homeland (Honfoglalás) not merely as a forced migration resulting from Pecheneg pressure, but as a deliberate strategy of conquest targeting the politically fragmented Carpathian Basin. The tribal confederation, based on a dual leadership system (kende and gyula), provided the necessary organisation and flexibility for these campaigns. However, from the mid-10th century, the balance of power shifted as European forces developed defensive strategies against Magyar tactics. The severe defeat at the Battle of Lechfeld in 955 against the unified armies commanded by the German King Otto I was a turning point that ended the incursions into the West. Similarly, the defeat at Arcadiopolis against the Byzantines in 970 brought an end to Magyar pressure in the Balkans. These military failures revealed the unsustainability of the nomadic, raid-based way of life and compelled Magyar society to undergo a radical transformation. The adoption of Christianity under the leadership of the Árpád Dynasty and the transition to a sedentary kingdom model emerged as a result of this crisis, making the Magyars a permanent part of the community of European nations. This study presents a holistic perspective on the evolution of a steppe tradition into a European state, focusing on the nexus of military structure and social dynamics.