Uluslararası ticarette e-ticaretin etkisi: İzmir'deki firmalar üzerine bir uygulama
The effect of e-commerce in international trade: An application on firms in İzmir
  1. Tez No: 629292
  2. Yazar: BATUHAN KARABİBER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, İnternet, E-Ticaret, Foreign Trade, Internet, E-Commerce
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Küreselleşen dünyada ülkeler ve firmalar için dış ticaret faaliyetleri hayati önem taşımaktadır. İnternetin ve teknolojinin günden güne gelişmesine firmaların uyum sağlaması gerekmektedir. Dış ticarette başarılı olmak isteyen firmaların dış ticaret faaliyetlerinde internetten en iyi şekilde yararlanmaları gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. Bu çalışma, firmaların yurtiçi kurumsal internet kullanım düzeylerini ve dış ticaret faaliyetlerinde internet kullanım düzeylerini araştırmak ve firmaların faaliyet gösterdiği sektör, kaç farklı ülke ile dış ticaret yaptıkları, en çok ithalat ve ihracat yaptıkları ülke grupları, şirketlerin yasal statüleri gibi karakteristik özelliklerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, İzmir'de bulunan ve dış ticaret faaliyetlerinde bulunan 167 firmaya anket yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 24 programı kullanılmıştır. Şirketlerin karakteristik özelliklerini tespit etmek için yüzde ve frekans analizlerinden yararlanılmıştır. Yurtiçi kurumsal internet kullanım ve dış ticaret faaliyetlerinde internet kullanım düzeylerinin tespit edilmesinde gelen katılımların ortalamalarından ve standart sapmalarından faydalanılmıştır. Hipotezlerin testleri için t-test, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve farklılıkların belirlenmesinde Post-Hoc analizlerinden Tukey ile Games Howell'dan yararlanılmıştır. Çalışmanın sonucunda firmaların yurtiçi kurumsal internet kullanımlarının ve dış ticaret faaliyetlerinde internet kullanım düzeylerinin yüksek seviyede olduğu gözlemlenmektedir. Buna rağmen özellikle sosyal medyada yeterli şekilde yer alma durumları, internetten arama yaparak kendilerine ulaşan müşterilerin olması durumu ve dış ticaret siparişlerini online olarak alma durumlarında, interneti yeterli şekilde kullanamadıkları ve internetten faydalanamadıkları belirlenmiştir. Firmaların karakteristik özelliklerine göre internet kullanımlarında değişiklik olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle 1-5 yıl arası faaliyetini sürdüren ve daha az ülke ile dış ticaret yapan firmaların internetten yararlanma ve faydalanma seviyelerinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Foreign trade activities are vital for countries and companies in a globalizing world. Companies must adapt to the development of the internet and technology day by day. It is an inevitavle fact for the companies that want to be successful in foreign trade activities. This study was carried out to investigate the domestic corporate internet usage levels in foreign trade activities and to examine the characteristics of companies such as the sector in which they operate, how many different countries they trade with, groups of countries they import and export the most, and the legal status of companies. In this study, 167 companies in İzmir and foreign trade activities were surveyed. SPSS (Statistical Package for Social Science) for Windows 24 program was used to evaluate the data obtained from the research. Percentage and frequency analyzes were used to determine the characteristic of the companies. In domestic corporate internet usage and foreign trade activities, the average and standard deviations of the incoming participations were used in determining the levels of internet usage. T-test, One Way Anova and Post-Hoc analysis from Tukey and Games Howell were used for testing the hypotheses. As a result of the study, it is observed that domestic corporate internet usage of companies and internet usage levels in foreign trade activities are at a high level. In spite of this, it was determined that in terms of having an adequate place in social media, of finding customers who search on the internet and find them, and of taking online foreign trade orders they can not use the internet sufficiently. It has been observed that there is a difference in internet usage according to the characteristics of companies. It has been determined that firms, especially the ones which have been operating for 1-5 years and engaged in foreign trade with fewer countries have lower internet use and utilization levels.