Antik Mısır'da rahip sınıfı
Priestly class in Ancient Egypt
- Tez No: 629314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Antik Mısır, Rahip, Yahudilik, Kohen, Levi, Ancient Egypt, Priesthood, Judaism, Cohen, Levite
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Antik Mısır'da rahip sınıfını genel hatlarıyla ortaya koyan bu çalışmada Hanedanlık Dönemi boyunca rahip sınıfının doğuşu, gelişimi, çeşitli rahip sınıfları ve bunların görevleri ele alınmaktadır. Çalışmamız bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışma esnasında takip edilecek metotlar, Türkiye'de Antik Mısır çalışmaları ve kullanılan kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Sonrasında ise Antik Mısır medeniyetinde tanrı ve ölüm sonrası hayata dair inanışlardan bahsedilmiştir. Birinci bölümde rahip sınıfının ortaya çıkışı, rahipliğin geçirdiği değişim ve dönüşüm dönemsel açıdan incelenmiştir. Ayrıca rahiplerin taşıması gereken şartlar ve uyması gereken kurallarla bunların Yahudilikteki Kohen/Levi sınıfıyla benzer ve farklı yönleri de bu bölümde işlenmiştir. İkinci bölümde rahiplik sistemi ve Hanedanlık Dönemi boyunca ön plana çıkan çeşitli rahip sınıflarıyla, kadın rahipler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise rahiplerin çeşitli alanlarda yerine getirdikleri görevler örnekler üzerinden açıklanmıştır. Sonuç bölümünde mevcut veriler göz önünde bulundurularak bir değerlendirme yapılmış ve Antik Mısır'da rahiplerin yeri ve önemi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study describes priesthood in Ancient Egypt. In this context, we clarified appearance of the priesthood, its development, some priestly classes and their duities. This study consists of an introduction and three main chapters. In the introduction, the methods and sources, which are used throughout the thesis and Ancient Egyptian studies in Turkey have been mentioned. After that, beliefs in god and life after death in Ancient Egypt are elucidated. The first chapter examines the appearance of priestly classes and changes periodically. In addition to that, some conditions and rules that priests must strictly follow are expounded and by compraing these rules with Cohen/Levite class in Judaism, some similarities and differences between two religions are shown. The second chapter elaborates on priestly system, some priestly classes, which are prominent throughout dynastic period and priestesses. The third chapter examines duties of priests on different areas by giving exmples. The conclusion presents position and importance of priests in Ancient Egypt by evaluating available data.