Tâcî-Zâde Ca'fer Çelebi Tercüme-i Enîsü'l- 'Ârifîn (Giriş-inceleme-metin-dizin)
Tâcî-Zâde Ca'fer Çelebi Tercüme-i Enîsü'l- 'Ârifîn (Introduction-review-text-directory)
- Tez No: 629441
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BOZ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Tâcî-zâde Ca'fer Çelebi, Tercüme-i Enîsü'l-'Ârifîn, 16.yüzyıl, Söz Dizimsel İnceleme, Tâcî-zâde Ca'fer Çelebi, Tercüme-i Enîsü'l-'Ârifîn, 16th century, syntactical review
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 641
Özet
Bu çalışmada 16.yüzyılda Tâcî-zâde Ca'fer Çelebi tarafından kaleme alınan Tercüme-i Enîsü'l-'Ârif în adlı eser incelenmiştir. Çalışmamızda eserin bilinen nüshaları arasından Millet Yazma Eserler Kütüphanesi AEsry 1024 arşiv numarası ile kayıtlı nüsha esas alınmıştır. Tercüme-i Enîsü'l-'Ârifîn üzerine yapılacak olan bu çalışmada eser, eserin müellifi, nüshalar hakkında bilgilerin verildiği birinci bölümünden sonra üç bölüm bulunmaktadır.“İnceleme”bölümünde söz dizimsel inceleme yapılmıştır.“Dizin”bölümünde ise metinde geçen bütün sözcükler yapıları dikkate alınarak bir dizin programı (M. Bozuyla) yardımıyla dizilmiş ve bağlamlarına bakılarak anlamları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Tercüme-i Enîsü'l-'Ârifîn , a manuscript written by Tâcî-zâde Ca'fer Çelebi near the 16th century is examined. From the specified copies of the manuscript, the study has been based on the copy recorded with code AEsry 1024 in Millet Manuscript Library. This study over Tercüme-i Enîsü'l-'Ârifîn contains three sections following the introduction part which involves information about the manuscript, its author and its copies. In the“Review”section, sentences have been syntactically classified according to their structure, semantic properties, verb types and argument arrangements. In the“Text”section, the relevant copy of the manuscript has been adapted to Latin alphabet via transcription and its facsimile has been presented. In the“Directory”section, words have been aligned according to their meaning(s) helped by ( Turk SozDız) as used in the articles of the manuscript.