Primer infertil bireylerde içselleştirilmiş stigmatizasyonun benlik saygısı, anksiyete ve depresyon ile olan ilişkisi
The relationship of internalized stigmatization with self-esteem, anxiety and depression in primary infertile individuals
- Tez No: 629442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: infertilite, benlik saygısı, içselleştirilmiş stigmatizasyon, depresyon, anksiyete, infertility, self-esteem, internalized stigmatization, depression, anxiety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş: İnfertilitenin ruh sağlığı üzerine olan etkileri birçok araştırmada incelenmiştir. İnfertilite tıbbi, psikolojik, sosyal ve kültürel yönleriyle ruhsal travmaya neden olan, zorluklarla içeren bir kriz durumudur. Amaç: Bu araştırmada primer infertil bireylerde içselleştirilmiş stigmatizasyonu ve bunun benlik saygısı, anksiyete ve depresyon ile olan ilişkisini sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya primer infertilite tanılı 50 hasta (kadın:31; erkek:19) ve 118 sağlıklı kontrol (kadın:77; erkek:41) dahil edildi. Çalışmanın katılımcılarına sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), İnfertil Hastaların İçselleştirilmiş Stigmatizasyon Ölçeği (İHİSÖ), Anksiyete Duyarlılığı İndeksi-3 (ADI-3) ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) uygulandı. Gerekli istatistiksel yöntemlerle olgu ve kontrol grupları arasında ve olgu grubu içinde karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: İnfertilite tanısı olan bireylerde depresyon ve anksiyete belirtilerinin sağlıklı kontrollere göre daha yüksek oranda olduğu, benlik saygılarının ise kontrollere kıyasla daha düşük olduğu saptanmıştır. İnfertil bireylerdeki depresyon belirtilerinin yüksek ve benlik saygılarının düşük olmasının içselleştirilmiş stigmatizasyon düzeyleri ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Primer infertilitesi olan kadın ve erkek bireyler arasında depresyon, anksiyete, içselleştirilmiş stigmatizasyon ve benlik saygısı açısından herhangi bir fark olmadığı gösterilmiştir. Sonuç: İçselleştirilmiş stigmatizasyonun infertil bireylerde sağlıklı kontrollerden daha yüksek oranda depresyon gelişmesinde, bu bireylerin benlik saygılarının azalmasında rol alan önemli bir faktör olduğu görüldü. İnfertil bireylerin psikiyatrik desteğe ihtiyacının olduğunun göz önünde bulundurulması, psikiyatrik belirtiler açısından rutin olarak değerlendirilmeleri önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The psychological effects of infertility have been evaluated in many studies. Infertility is a situation full of difficulties that causes mental trauma with its medical, psychological, social, and cultural aspects. Aim: In this study, we aimed to evaluate internalized stigmatization in primary infertile individuals and its relationship with self-esteem, anxiety, and depression in comparison with healthy controls. Method: 50 patients with primary infertility (male:19; female:31) and 118 healthy controls (male:41; female:77) were included in the study. The participants of the study filled the sociodemographic data form, Beck Depression Scale (BDS), Beck Anxiety Scale (BAS), Internalized Stigmatization Scale of Infertile Patients (ISSIP), Anxiety Sensitivity Index-3 (ASI-3) and Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES). Comparisons were made between the case and control groups and within the case group using the necessary statistical methods. Results: It was found that depression and anxiety symptoms were higher in individuals with infertility than healthy controls, and self-esteem was lower than controls. It has been shown that high anxiety and depression symptoms and low self-esteem in infertile individuals are associated with internalized stigmatization levels. It has been shown that there is no difference between male and female individuals with primary infertility in terms of depression, anxiety, internalized stigmatization and self-esteem. Conclusion: It was observed that internalized stigmatization was an important factor in the development of anxiety and depression, and a lower self-esteem in infertile individuals compared to healthy controls. It is recommended to consider that infertile individuals need psychiatric support and routinely evaluate them for psychiatric symptoms.