Türkiye'de yeni sağ'ın vitrini olarak Turgut Özal
Turgut Özal as the new right's shop window in Turkey
- Tez No: 629448
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR DEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Turgut Özal, Yeni Sağ, Neoliberal Dönüşüm, Gündelik Hayat, Siyasal İletişim, Basın, Turgut Özal, New Right, Neoliberal Transformation, Daily Life, Political Communication, Press
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma,“neoliberalizm”,“yeni sağ”,“çağ atlama”,“ikinci cumhuriyet”gibi çok farklı tartışmaların odağında yer alan Turgut Özal'ı, döneminin siyasal ve düşünsel gelişmelerinin bir“vitrin”i olarak ele almayı amaçlamaktadır. Özellikle 1980 sonrası süreçte hareketlilik kazanan sosyal ve ekonomik dönüşümle birlikte zamanın ruhu,“Vitrinde Yaşamak”ve“İmaj Devri”gibi başlıklarla ifade edilmektedir. Bu ruhun ele alınması dönemin zenginlik kazanan basın yayın alanına başvurmayı gerekli kılmakta olup, Turgut Özal'ın dönem içinde yazılı ve görsel materyallerle basında temsilinin Türkiye'de yeni sağ temsilini tartışmak anlamına geleceği savunulmaktadır. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından Türkiye'de ekonomik, siyasal ve gündelik ilişkileri belirleyen tüm dinamikler değişime uğramıştır. Tecrübe edilen bu değişim ile birlikte Türkiye, derinliğin ve detayların önemsenmediği, her şeyin görüntü olarak var olması nedeniyle seyredildiği ölçüde değer kazandığı bir vitrine dönüşmüştür. Aynı dönemde Türkiye'de bu gelişmelerin temsili ise, bir çıkış yolu niteliğinde Turgut Özal'ın hem kişiliği hem de iktidarıyla ilişkili olarak geliştirilen siyasal imajı ile vücut bulmuştur. Yaratılan imajı en kısa zamanda hedef kitleye ulaştırma imkânına sahip olması nedeniyle basın, vitrinde olan siyasal lider için ciddi önem taşımaktadır. Esasen 1980'li yıllarla birlikte etkili olabilmek için başvurulan siyasal iletişim Türkiye'de özellikle 6 Kasım 1983 Genel Seçimleri ile ivme kazanmıştır. Bu tarihten sonra basın yoluyla siyasal bir haberleşme ortamı Türkiye siyasetinde etkili olmuştur. Siyasette bireysellik lider imajına büyük önem atfetmiş, basını etkili bir şekilde kullanan Özal'a da seçimleri kazandırmıştır. Parti politikalarını yansıtmak yerine kişiliği ile dikkat çeken Özal'ın iktidarı süresince bu durum hızlanarak devam ettiği için 1983 – 1989 yılları arasını kapsayan bir inceleme yürütmek, gerek seçim dönemlerinde siyasal yayınların artış kazanması fikrini, gerekse Özal'ın bu süreçte varlığını vitrindeki imajına borçlu olduğu gerçeğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to approach Turgut Özal, who is at the focus of a variety of discussions such as“neoliberalism”,“new right”,“opening a new period”, and“ second republic”, as a“shop window”of political and intellectual developments of its era. The time spirit, particularly with the social and economic transformation mobilizing by the process of post-1980, is identified via the titles such as“living in a shop window”and“image period”. Addressing the time spirit requires to refer to the time of media which gathered richness, as the claim of the study is that addressing the representation of Özal on the print and visual media means the discussion of the representation of the new right in Turkey. With the 1980 coup's economic, political and daily exchange, Turkey turned into a shop window which is valuable as long as watching it with its extent while ignoring depth and details. In the 1980's, representation of that development in Turkey was political image of Turgut Özal which was reformed associated with his character and power as a solution. As media has opportunity to transmit created image to target group immediately, it is very significant for the political leader who is on the shop window.Since the November 6, 1983 General Elections, the political communication via the media has been effective for the politics of Turkey. Individuality in politics attributed significance to the leader image and made possible the winning of the elections for Özal, who used the media effectively. This situaiton has continued during the power of Özal, who took attention with his personality. Therefore, conducting a study covering 1983-1989 is to reveal both idea of the increase of political publications in election periods and the fact that Özal owes its presence to the image in the showcase.