Tıp öğrencilerinde depresyon, anksiyete ve uyku sorunları
Depression, anxiety and sleep problems in medical students
- Tez No: 629469
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM KUĞU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Tıp öğrencileri, Genel psikopatoloji, Depresyon, Anksiyete, Uyku kalitesi, Medical students, General psychopathology, Depression, Anxiety, Sleep quality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı tıp öğrencilerinde sosyodemografik veriler, genel psikopatoloji, depresyon, anksiyete düzeyleri ve uyku kalitesi arasındaki olası ilişkilerin araştırılmasıdır.Bu çalışmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören 455 öğrenci katıldı.Öğrencilere sosyodemografik bilgi formu, CES-Depresyon Ölçeği(CES-D), Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri(STAI1, STAI2), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi(PUKİ), Belirti Tarama Listesi(SCL-90-R) uygulandı.Araştırmaya katılan öğrencilerde CES-D ölçeği ile değerlendirildiğinde kesme puanı 16 ve üzerinde olanların yaygınlığı %49,9 ,PUKİ ölçeği ile değerlendirildiğinde kesme puanı 6 ve üzerinde olanların yaygınlığı %51 oranında bulundu. Öğrencilerde ortalama STAI1 puanı 41,30±6,36 , ortalama STAI2 puanı 45,61±6,26 olarak saptandı.Tıp öğrencileri arasında birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinde depresyon yaygınlığı ve genel psikopatoloji istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekken, birinci ve altıncı sınıf öğrencilerinde bozulmuş uyku kalitesi daha yüksek olarak saptandı.Kız öğrencilerde depresyon ve sürekli kaygı düzeyi erkek öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olarak saptandı.Yurtta kalan öğrencilerin depresyon ve bozulmuş uyku kalitesi yaygınlığı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu.Ailede psikiyatrik bozukluk öyküsü olanlarda depresyon ve sürekli kaygı düzeyleri, ailede tıbbi hastalık öyküsü olanlarda ise sürekli kaygı ve bozulmuş uyku kalitesinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu bulundu. Tıbbi hastalık öyküsü ile bozulmuş uyku kalitesi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili bulundu. Öğrencilerin akademik başarısı, tıp tercihinin dış baskılarla olması, eğitim sisteminden memnuniyetsizlik düzeyleri ve CES-D puanları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkiliydi.CES-D puanları yüksek olan öğrencilerde sürekli kaygı ve bozulmuş uyku kalitesi yaygınlığının istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu bulundu.Sonuç olarak, tıp öğrencilerinin depresyon düzeyleri ile sürekli kaygı düzeyleri ve bozulmuş uyku kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardır.Tıp öğrencilerinde sosyodemografik özellikler ile genel psikopatoloji, depresyon, anksiyete ve uyku kalitesi düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the possible relation between sociodemographic data, general psychopathology, depression, anxiety levels and sleep quality in medical students.455 students studying at the Cumhuriyet University Medical Faculty participated in this study.Sociodemographic information form, CES-Depression Scale (CES-D), State and Trait Anxiety Inventory (STAI1, STAI2), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Symptom Check List (SCL-90-R) were applied to students.When the students who participated in the study were evaluated with the CES-D scale, the prevalence of those with a cutoff score of 16 and above was 49.9%, and the prevalence of those with a cutoff score of 6 and above was 51% when they were evaluated with PSQI. The average STAI1 score in the students was 41.30 ± 6.36, and the average STAI2 score was 45.61 ± 6.26. While prevalence of depression and general psychopathology were statistically significantly higher among first and second year students among medical students, impaired sleep quality was found to be higher in first and sixth grade students. Depression and trait anxiety levels were found to be statistically significantly higher in female students than in male students. The prevalence of depression and impaired sleep quality of students staying at the dormitory was found to be statistically significantly higher. Depression and trait anxiety levels in those with a family history of psychiatric disorders, and trait anxiety and impaired sleep quality levels in those with a family history of medical illness were found to be statistically significantly high. Impaired sleep quality was found to be statistically significantly associated with medical history. The academic success of students, the preference of medicine with external pressures, levels of dissatisfaction with the education system and CES-D scores were statistically and significantly interrelated. It was found that the prevalence of trait anxiety and impaired sleep quality was significantly higher in students with high CES-D scores.As a result, there is a statistically significant relationship between medical students depression levels, trait anxiety levels and impaired sleep quality. There is a statistically significant relationship between sociodemographic characteristics and general psychopathology, depression, anxiety and sleep quality levels in medical students.