Kemik kırık ve çıkıklarının adli tıp açısından değerlendirilmesi
Evaluation of bone fractures and dislocations in forensic traumatology
- Tez No: 629470
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: adli travmatoloji, kemik kırıkları, iskelet sistemi travmaları
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş: Adli travmatoloji alanında kemik kırıkları sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kemik kırıklarının değerlendirilmesi TCK'nın ilgili maddelerinde ceza artırıcı unsur olarak önem taşımaktadır. Ülkemizde iskelet sistemi travmalarını değerlendiren adli travmatoloji çalışmasına çok fazla rastlanmamaktadır. Bu çalışmada hem anatomik hem de etiyolojik değerlendirmelere yer verilmiş olup olgulara ilişkin demografik bilgiler de bu çerçevede ayrıca değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Adli Tıp Anabilim Dalımızca 01.01.2016-31.12.2018 tarihleri arasında rapor düzenlenen tüm olgular retrospektif olarak incelenerek, yaralanma sonucu kemik kırık veya çıkığı meydana gelmiş 606 olgu çalışmamıza dahil edilmiştir. Bulgular: Olguların; ortalama yaşı 32.71 olup, %52.5'inin (n=318) 18-39 yaş arasında olduğu, %80.2'sinin (n=486) erkek olduğu, olay türleri arasında en sık trafik kazası (%59.9, n=363) sonrası başvuru yapıldığı, en sık %34.5 (n=209) ile alt ekstremitede kırık oluştuğu, bunu %26.6 (n=161) ile üst ekstremite kırıklarının takip ettiği, %27.9'unda (n=169) hayati tehlike, %12.7'sinde (n=77) merkezi sinir sistemi yaralanması oluştuğu, tüm olgular için ortalama kemik kırık sayısının 2.40 olduğu (min=1, maks=18), ortalama kırık ağırlık derecesinin 3.54 (min=1, maks=6) olduğu görüldü. Sonuç: Olguların yarısından fazlasının hayatın aktif çalışma döneminde yer alması, dörtte birinden fazlasında hayati tehlike oluşması, ortalama kırık ağırlık düzeyinin yüksekliği, kemik kırıklarının önemini ortaya koymakta, etiyolojiye ilişkin bulgular ışığında gerekli önleyici tedbirlerin alınmasını gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In forensic traumatology practice, bone fractures and dislocations due to forensic cases are commonly faced by forensic medicine specialists. In our country bone fractures and dislocations are evaluated by related articles in Turkish Penal Code. In this study, we aimed to evaluate bone fractures and dislocations by anatomical region, etiology and demographic information. Materials and methods: All cases which were reported by Department of Forensic Medicine between 01.01.2016 and 31.12.2018 were examined retrospectively and 606 cases who had bone fractures or dislocations included in our study. Results: The mean age was 32.71; 52.5% (n=318) of the cases were between 18-39 years and 80.2% (n=486) were male. Traffic accident was the most common cause (%59.9) for bone fractures. The most frequent affected region was lower extremity (34.5%), followed by upper extremity (26.6%). The most commonly injured body region was extremities with 36.6% ratio. 27.9% of the cases were life-threatening and 12.7% of cases had central nervous system injury. Average of bone fracture severity score was 3.54 (min=1, max=6). Average of fracture frequency was 2.40 (min=1, max=18.) Conclusion: More than half of the patients' (52.5%) age was between 18-39 years and almost 28% of the cases had life-threatening injuries. High bone fracture severity score and related injuries demonstrated the importance of bone fractures. More research on the etiology and anatomic regions is required to take necessary precautions and prevent bone fractures. Keyword: forensic traumatology, bone fractures, trauma of skeletal system.