Ebu'l Berekât el-Bağdadi'nin ahlâk felsefesi
The moral philosophy of Abu'l-Berekât al-Baghdadi
  1. Tez No: 894097
  2. Yazar: AWARA ALI MUSTAFA MUSTAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT SELİM SARUHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ebu'l Berekât El-Bağdâdî, Meşşâî, İşrâkî, Selefilik, Ahlâk Felsefesi, Mutluluk, Kötülük Problemi, Erdemler, Abu'l Barakat Al-Baghdadi, Peripatetic, Illuminationist, Salafism, Moral Philosophy, Happiness, Problem of Evil, Virtues
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
ÖZET Bu tez, Prof. Dr. Müfit Selim SARUHAN Danışmanlığında,“Ebu'l Berekât El-Bağdâdî'nin Ahlâk Felsefesi”başlığı altında hazırlanmıştır. Bu tezde, İslam filozofu olan Ebu'l Berekât El-Bağdâdî'nin ahlâk felsefesini incelenmektedir. Bu bağlamda, Bağdâdî'nin ahlâkın statüsü, mutluluğun tanımı, kötülük sorunu ve ahlâki erdemlere ilişkin görüşlerinin analizine odaklanılmaktadır. Çalışma, Bağdâdî'nin orijinal fikirlerinin yanı sıra Yunan ve İslam filozoflarının etkilerini araştırmak için analitik bir yaklaşımdan yararlanmaktadır. Onun ahlâk kavramlarını açıklamayı ve ahlâk felsefesine katkılarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, Bağdâdî'nin biyografısı, felsefi metodu ve dini dönüşümünün aktarılmasına odaklanılmıştır. İkinci bölümde, ahlâk felsefesi kavramının tanımı, isimleri, amacı ve ahlâk felsefesi ile ilgili diğer ilimleri incelenmektedir. Ayrıca bu bölümde, Yunan felsefisinde Sokrates, Platon ve Aristoteles'in görüşleri, İslam felsefesinde ise Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Miskeveyh'in görüşleri, Kur'an ve Sünnet'te ahlâkınkavramı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, Ebu'l Berekât El-Bağdâdî'nin ahlâk felsefesine ışık tutulmuştur. Ayrıca, Bağdâdî'nin ahlâk felsefei ile ilgili konulardaki görüşlerini de sunulmuştur. Bu vesileyle onun mutluluk, kötülük sorunu ve ahlâki erdemler hakkındaki görüşlerini tartışmaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis has been prepared under the supervision of Prof. Dr. Müfit Selim SARUHAN, under the title“The Moral Philosophy of Abu'l-Berekât Al-Baghdadi”. In this thesis, the moral philosophy of the Islamic philosopher Abu'l-Berekât al-Baghdadi is examined. In this context, the focus is on the analysis of Baghdadi's views on the status of morality, the definition of happiness, the problem of evil, and his views on moral virtues. The study utilizes an analytical approach to explore Baghdadi's original ideas as well as the influences of Greek and Islamic philosophers. It aims to elucidate his concepts of morality and evaluate his contributions to moral philosophy. Our study consists of three parts: In the first part, emphasis is placed on Baghdadi's biography, philosophical method, and religious transformation. The second part examines the definition of moral philosophy, its names, purpose, and other sciences related to moral philosophy. Additionally, this section discusses the views of Socrates, Plato, and Aristotle in Greek philosophy, as well as the views of Al-Fârâbî, Ibn Sina, and Ibn Miskawayh in Islamic philosophy, and the concepts of morality in the Qur'an and Sunnah. The third part sheds light on Abu'l-Berekât Al-Baghdadi's moral philosophy. Furthermore, his views on various topics related to moral philosophy are presented. In this regard, his perspectives on happiness, the problem of evil, and moral virtues are discussed.