Transparency and collaboration in the supply chain
Tedarik zincirinde şeffaflık ve işbirliği
  1. Tez No: 629511
  2. Yazar: ASLI İŞPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL NEBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri, şeffaflık, bilgi akışı, Supply chain, transparency, information flow
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Tedarik zinciri, bir ürünü veya hizmeti tedarikçiden müşteriye taşımaya dahil olan organizasyonlar, insanlar, faaliyetler, bilgiler ve kaynaklar sistemidir. Tedarik zinciri faaliyetleri, doğal kaynakların, hammaddelerin ve bileşenlerin nihai müşteriye teslim edilen bitmiş bir ürüne dönüştürülmesini içerir. Gelişmiş tedarik zinciri sistemlerinde, kullanılmış ürünler, artık değerin geri dönüştürülebilir olduğu herhangi bir noktada tedarik zincirine tekrar girebilir. Tedarik zinciri işbirliği, bir şirketin değişen koşullara cevap verebilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Tedarik zincirinde yer alan bağımsız şirketler arasında iyi bir tedarik zinciri işbirliğinin olması hem şirketler hem de son tüketici için bazı faydalar sağlayacaktır. Günümüzde sayısı gittikçe artmakta olan işbirliklerinde en önemli alt başlıklardan birisi şeffaflık ve zincirin izlenilebilirliği olmaktadır. Bu çalışma Tedarik zincirinde işbirliğinin ve şeffaflığının tanımı, nasıl sağlanabileceği ve sağladığı yararlar üzerinedir.
Özet (Çeviri)
A supply chain is a system of organizations, people, activities, information and resources involved in moving a product or service from a supplier to a customer. Supply chain activities include the conversion of natural resources, raw materials and components into a finished product delivered to the end customer. In advanced supply chain systems, used products can re-enter the supply chain at any point where the residual value is recyclable. Supply chain cooperation plays an important role in a company's ability to respond to changing conditions. The existence of a good supply chain cooperation between independent companies in the supply chain will provide some benefits for both the companies and the end consumer. Transparency and the traceability of the chain are one of the most important subtopics in the increasing number of collaborations. This study is explains meaning of cooperation and transparency in the supply chain ,how to ensure in firms and benefits.