Yekta Kopan'ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme
Research on Yekta Kopan's life, art and works
  1. Tez No: 629512
  2. Yazar: CANAN GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yekta Kopan, Roman, Hikâye, Yekta Kopan, Novel, Story
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmada günümüz yazarlarından biri olan Yekta Kopan'ın hayatı, çalışma alanları, sanatı, romanları ve hikâyeleri üzerine bir inceleme yapılmıştır. Yazar, 1968 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olmuştur. Seslendirme sanatçısı, oyuncu, radyo ve televizyon sunuculuğu yapan yazar yazın hayatına şiirle başlamıştır. Hayalet Gemi dergisinin kurucularından olan yazar öykülerini bu dergide yayımlamıştır. Şuan hayatta olan yazar çalışmalarına devam etmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazarın hayatı, eserleri ve edebi kişiliği üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde romanların kronolojik sıralamasına göre olay, şahıs kadrosu, zaman, mekân, anlatıcının tipi ve bakış açısı, romanlarında işlenen temalar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise yazarın hikâyeleri kronolojik sıralamaya göre olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân, anlatıcının tipi ve bakış açısı üzerinde durulmuştur. Yekta Kopan'ın romanlarının ve hikâye kitaplarının incelendiği ikinci ve üçüncü bölüm yazımızın inceleme bölümünü oluşturmaktadır. Tezin sonuç bölümündeyse çalışmamız neticesinde ulaştığımız sonuçlar dikkatlere sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims at researching on Yekta Kopan who is one of today's writers and his life, research interests, art, novels and stories. The writer was born in 1968 in Eskişehir. He graduated from department of business in Hacettepe University. He is voice actor, actor, TV and radio presenter, and began his literature life with poetry. Also he is one of founders of The journal“Hayalet Gemi”and published his stories in this journal. The writer who is alive now has been keeping on his studies. The study consists of three parts. First part describes the writer's life, works, and literary personality. Second part is about novel's event, characters, setting, type of narrator and point of view chronologically. The second and third port which Yekta Kopan's stories and novels were researched compose the research section of the study. In conclusion of the thesis, the results we achieved have been presented to the attention.