The genealogy of Bram Stoker's Dracula: An evolutionary literary analysis of the vampire in literature as a meme
Bram Stoker'ın Dracula romanında vampirin soyağacı: Vampirin bir gotik korku memi olarak evrimsel edebi analizi
  1. Tez No: 629510
  2. Yazar: AHMET ANIL AYGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİMUÇİN BUĞRA EDMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bram Stoker, Drakula, vampir, Darwin, evrim, mem, memetik, Bram Stoker, Dracula, vampire, evolution, meme
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
İrlanda asıllı Britanyalı yazar Bram Stoker'ın korku romanı Drakula ilk kez on yedinci yüzyıl şiiriyle ortaya çıkan vampir yazınının en bilinen ve sevilen örneğidir. Bu tez çalışmasında İngiliz evrimsel biyolog Richard Dawkins tarafından ortaya atılan ve kabaca bir kültür içerisinde bireyden bireye sözlü, yazılı, görsel iletişim yöntem ve araçlarıyla aktarılan, kendini kopyalayabilen, değişim geçiren, seçilimsel zorluklara tepki veren düşünce, sembol ve uygulamalar olarak tanımlanabilecek“ ”mem" kavramı ve Profesör Joseph Carroll tarafından kuramlaştırılan Evrimsel Edebiyat Eleştirisi ışığında romantik edebiyat baladlarında ve Viktorya edebiyatı korku kurmacalarında vampirin Bram Stoker'ın Drakula karakterine memetik evrimi incelenmiştir. Bu bağlamda Drakula meminin Bram Stoker'ın yaşamından ve kendisinden önce yazılmış olan vampir kurmacalarından memetik kalıtım yoluyla miras aldığı vampir fenotipine ait özellikler ile kurgusal paralellikler, mekân ve olay örgüsü analiz edilmiş ve doğal seçilim içerisinde edebiyattaki öncülü vampirlerin Bram Stoker'ın Drakula eserindeki Transilvanyalı, soylu, baştan çıkarıcı sterotipik vampir memine izlediği evrimsel süreç ele alınmıştır. Drakula vampir meminin eserin yazılmasının üzerinden geçen yüz yılı aşkın süreye ve seçilim baskısına rağmen günümüzde hala güçlü olarak hayatta kaldığını ve kendisini kopyalayarak varlığını devam ettirdiğini göstermek amacıyla eserin öncesinde ve sonrasında yaşananları anlatan başka yazarlarca yazılmış romanlar ile Drakula'dan türetilen ikincil romanlar ekte listelenmiştir.
Özet (Çeviri)
British author of Irish origin, Bram Stoker's horror novel, Dracula is the most reputed and popular example of the vampire literature that first emerged in seventeenth-century poetry. The first of the two key concepts that this thesis analyzes is the concept of“meme”, which was coined by the British evolutionary biologist Richard Dawkins, that can be defined as a thought, symbol or application transmitted from one individual to another via oral, written and visual methods and means of communication within a culture, replicates itself, transforms, responds to selective pressures, and the second concept is the memetic evolution of the vampire into the character, Dracula by Bram Stoker in Romantic ballads and Victorian horror narratives within the context of Evolutionary Literary Criticism which was theorized by Professor Joseph Carroll. In this regard, the qualities of the vampire phenotype that the Dracula meme inherited some qualities from its antecedent works of vampire fiction through memetic heredity, setting and plot are examined, and the evolutionary process that literary vampire predecessor had undergone towards the Transylvanian, aristocratic, seductive, stereotypical vampire. Finally, in the appendix, the prequels, sequels, and spin-offs of Dracula to demonstrate that the Dracula meme has survived and thrived notwithstanding over a century after its first publication and the selective pressures, and subsist by copying itself.