Türkiye'de kamu istihdam kurumlarının dönüşüm sürecinde iş ve meslek danışmanlığı: Taşra teşkilatına ilişkin bir model önerisi
Job and occupation consultancy in transformation process of public employment services in Turkey: A model proposal for local organization structure
- Tez No: 629519
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu İstihdam Kurumu, İş ve İşçi Bulma Kurumu, Türkiye İş Kurumu, İş ve Meslek Danışmanlığı, Public Employment Service, The İnstitution of Jobs and Employees, Turkish Employment Agency, Job and Vocational Consultancy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Çalışmanın amacı Türk kamu istihdam kurumunu aracılık hizmetlerine başlamasından günümüze kadar geçen sürede; yapı, mevzuat, uygulama ve personel bakımından tarihsel süreçte ve dönemler halinde ele alarak İŞKUR'un taşra teşkilat yapısının ve yönetiminin, iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerine uyumunu incelemektir. Bu kapsamda, seçilmiş ülke kamu istihdam kurumları, uluslararası istihdam örgütleri ve seçilmiş ülke danışmanlık hizmetleri incelenmiştir. Ayrıca iş ve meslek danışmanlığı kavramsal çerçevesi ile Türkiye'de iş ve meslek danışmanlığının gelişimi süreci ve uygulamaları hakkında bilgiler verilmiştir. İŞKUR'un iş ve meslek danışmanlığı verileri dönemsel olarak değerlendirilmiştir. Seçilmiş kamu istihdam kurumları personeli, hizmet ağı, hizmet alanı ile ülke nüfusu ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri ile İŞKUR karşılaştırılmıştır. İŞKUR'un taşra teşkilat yapısı ve yönetimi ile iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri araştırma alanı olarak belirlenmiştir. Alan araştırması literatür taraması, doküman incelemesi ve mülakatlar sonucunda geliştirilen anketin İŞKUR'un taşra teşkilatına uygulanmasıyla tamamlanmıştır. Edinilen bulgular neticesinde İŞKUR'un taşra teşkilatına yönelik; yapı, yönetim ve uygulama önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the adaptation of the provincial organization structure and management of today's Turkish public employment agency İŞKUR to job and vocational consultancy services by considering the Turkish public employment institution in historical process and periods in terms of structure, legislation, implementation and personnel since the beginning of intermediation services. In this context, selected country public employment institutions, international employment organizations and selected country consultancy services were examined. In addition, the concepts related to job and vocational consultancy are given. Also information are given about the process of development and implementation of job and vocational consultancy in Turkey. İŞKUR's job and vocational colsultancy data were examined periodically. Selected public employment institutions personnel, service network, service area and country population, country economic development levels have been compared with İŞKUR. The provincial organizational structure and management of İŞKUR also job and occupational consultancy services are identified as research areas. The field research was completed with the application of the questionnaire developed as a result of literature review, document research and interviews to the provincial organization of İŞKUR. As a result of the findings, structure, management and implementation proposals for the provincial organization of İŞKUR have been developed.