Üniversite öğrencilerinde sosyal görünüş kaygısı, problemli internet kullanımı, yalnızlık ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of relationship among university students' social appearance anxiety, loneliness, childhood traumas and problematic internet use
- Tez No: 629520
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Problemli İnternet Kullanımı, Sosyal Görünüş Kaygısı, Yalnızlık, Childhood Traumas, Loneliness, Problematic Internet Use, Social Appearance Anxiety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinde sosyal görünüş kaygısı, problemli internet kullanımı, yalnızlık ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma için 149 üniversite öğrencisiyle anket çalışması yürütülmüştür. Sosyodemografik Form, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği – Kısa formu ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcıların anketlere vermiş oldukları yanıtların girişleri IBM SPSS 23.0 (Statistics for Social Sciences) yazılımına girilmiş ve istatistiksel veri analiz yöntemleri uygulanmıştır. Analiz yöntemleri olarak, betimleyici istatistikler ve grup karşılaştırma analizleri yapılmıştır. Demografik değişkenler bakımından üniversite öğrencilerinin sosyal görünüş kaygısı, problemli internet kullanımı, yalnızlık ve çocukluk çağı travmaları boyutlarının farklılaşma düzeylerinin incelenmesinde, ikili grup içeren demografik değişkenlerin karşılaştırılmasında, grupların dağılımı gözetilerek, Mann Whitney U testi uygulanmıştır. İkiden fazla grup içeren demografik değişkenler bakımından üniversite öğrencilerinin sosyal görünüş kaygısı, problemli internet kullanımı ve çocukluk çağı travmaları alt boyutlarının farklılaşma düzeylerinin incelenmesi amacıyla Tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırma değişkenlerinin doğrusallığını incelemek amacıyla Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Analizlerde anlamlılık değeri 0,05 düzeyinde alınmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, problemli internet kullanımı ile olumsuz değerlendirilme korkusu arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Ayrıca, olumsuz değerlendirilme korkusu ve yalnızlığın çocukluk çağı travmaları altboyutu ile korelasyonu saptanmıştır. Ayrıca, alkol ve sigara kullanımı, psikolojik rahatsızlık ve internette geçirilen süre değişkenleri bakımından araştırma değişkenlerinin puan ortalamalarının anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Araştırmada elde edilen sonuçların, problemli internet kullanımı ve olumsuz değerlendirilme korkusu ile ilişkili psikolojik ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi amacıyla güncel veriler sunduğu ve elde edilen bulgulardan yola çıkarak, farklı örneklem gruplarıyla araştırmanın tekrar edilebileceği düşünülmektedir. Üniversite öğrencilerinde problemli internet kullanımı ile ilişkili psikolojik faktörlerin değerlendirilmesi ve bulguların ışığında uygun ve destekleyici eğitim müdahale yaklaşımlarının geliştirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between social appearance anxiety, problematic internet use, loneliness and childhood traumas in university students was investigated. A questionnaire study was conducted with 149 university students. Sociodemographic Form, UCLA Loneliness Scale, Young Internet Addiction Scale, Fear of Negative Evaluation Scale - Short form and Childhood Trauma Scale were applied. The participants' responses to the questionnaires were entered into IBM SPSS 23.0 (Statistics for Social Sciences) software and statistical data analysis methods were applied. Descriptive statistics and group comparison analyzes were used as analysis methods. In terms of demographic variables, social appearance-related anxiety, problematic internet use, loneliness and childhood trauma dimensions of university students were compared, and demographic variables including paired groups were compared using Mann Whitney U test. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to investigate the differentiation levels of social appearance-related anxiety, problematic internet use and childhood traumas sub-dimensions of university students in terms of demographic variables involving more than two groups. Pearson Correlation analysis was performed to investigate the linearity of the study variables. Significance value was taken as 0.05 in the analyzes. According to the findings, a positive relationship was found between problematic internet use and social appearance-related anxiety. In addition, fear of social appearance-related anxiety and loneliness were correlated with childhood trauma subscales. In addition, it was seen that the mean scores of the study variables differ significantly in terms of alcohol and cigarette smoking, presence of a psychological disorder, and time spent on the internet. It is thought that the results obtained in the study provide up-to-date data in order to evaluate the psychological and risk factors associated with problematic internet use and fear of negative evaluation and based on the findings, it is considered that the study can be repeated with different sample groups. It is thought that appropriate and supportive educational intervention approaches can be developed in the light of the findings and evaluation of psychological factors related to problematic internet use in university students.