Liderlik tarzlarının örgütsel inovasyon performansına etkisi
Effects of leadership styles on organizational innovation performance
  1. Tez No: 629539
  2. Yazar: ESRA ALKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ŞEBNEM ENSARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Liderlik, İnovasyon liderliği, Örgüt kültürü, İnsan odaklı liderlik, Görev odaklı liderlik, Leadership, Innovation, Innovation leadership, Organizational culture, People-oriented leadership, Task-oriented leadership
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kurumlarda liderlerin ve liderlerin davranışlarının sadece çalışanların üzerinde değil, işletmenin karlılığında, sürekliliğinde, uzun ömürlü olmasında, rekabeti önde götürmesinde ve pazarda yer almasına kadar bir çok etkisi olduğu bilinmektedir. Uzun yıllardır yapılan çalışmalarda liderlik yaklaşımları, liderlik tarzları incelenmiştir. İnsan odaklı liderler, göreve odaklı liderler ortaya konmuştur. Çalışmanın ana konusu olan liderliğin inovasyon seviyesine etkisi ile ilgili olarak, inovasyon ve örgütsel inovasyon ile ilgili tanımlar yapılmış ve bu iki değişkenle ilgili yazın taraması yapılarak detaylı bilgiler eklenmiştir. Çalışmada, 243 kişi ile yapılan ankette beşli likert tekniği kullanılmış, IBM SPSS kullanılarak analizler yapılmıştır. Yapılan analizlerde insan odaklı liderlik ile örgütsel inovasyon seviyesi arasında pozitif bir ilişki bulunmuş, görev odaklı liderlik tarzı ile inovasyon seviyesi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
It is acknowledged that leaders and behaviors of leaders have an impact not only on employees but also profitability, sustainability, market dominance and leadership of the organization, leadership perspectives and styles have been analyzed in researches over the years.“People- oriented leadership and task- oriented leadership have been discussed”. Regarding the effect of leadership on innovation, which is the main discourse of this study, innovation and organizational innovation have been defined and detailed insights about these two variables are added by reviewing the literature. Five point likert scale has been used in the study which surveyed 243 people. Analyses were made using IBM SPSS tool. In the analyses, positive correlation were discovered with the relationshp between people oriented leadership and organizational innovation level and no meaningful correlation at all between task oriented leadership and innovation.