Service marketing and an application on hospital management
Hizmet pazarlaması ve hastane işletmelerinde bir uygulama
- Tez No: 629540
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Pazarlaması, Sağlık Hizmetleri Pazarlaması, Sağlık Sektörü, Service Marketing, Health Services Marketing, Health Sector
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde gelişen sağlık sektöründe hizmet pazarlaması önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu tezde özel bir hastanede hizmetlerin pazarlanması üzerine bir araştırma gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır ve buna bağlı olarak hastanede pazarlama alanında uygulanan stratejiler araştırılmıştır. Bu araştırma kapsamında kullanılan yöntem; özel bir hastanede kurumsal pazarlama ve iletişim müdürü ile yapılan derinlemesine mülakattır. Mülakatta kullanılan sorular, hastanenin pazarlama alanı içinde kullanılan stratejilerin anlaşılmasını sağlayacak ucu açık sekiz sorudan oluşmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda, pazar bölümlendirmesinin sosyo ekonomik olarak gelir grubuna göre yapıldığı, tüketici ayırt etmeksizin herkese hizmet sunulduğu, rekabet avantajının konum, teknik altyapı ve tıbbi kadro ile sağlandığı, hizmet paketinin tıbbi ve kişisel ihtiyaçları kapsadığı, konum, teknik altyapı ve tıbbi kadronun ürün politikasını belirlediği, hizmet sağlayıcılarının organize edilemediği, tutundurma faaliyetlerinde bir takım araçlardan yararlanıldığı ve fiyatlandırma politikası geliştirilmesi şansının olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's developing health sector, service marketing constitutes an important place. In this thesis, it is aimed to research the marketing of services in a private hospital, and the strategies applied in the field of hospital marketing are investigated. In the method part of this research, in-depth interviews were conducted with the corporate marketing and communication manager in a private hospital. The questions used in the interview consisted of eight open-ended questions that enable understanding of the strategies used within the marketing area of the hospital. As a result of the research, the market segmentation is made according to socio-economic income group, and services are offered to everyone regardless of consumer, competitive advantage is provided by location, technical infrastructure, and medical staff, the service package covers medical and personal needs, location, technical infrastructure, and medical staff product policy, it is determined that the service providers cannot be organized, some tools are used in promotion activities, and there is no chance of developing a pricing policy.