The transformation of cinema halls in the context of public sphere and social memory: The case of Emek Cinema
Kamusal alan ve toplumsal bellek bağlamında sinema salonlarının dönüşümü: Emek Sineması örneği
- Tez No: 629538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LALEHAN ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, Toplumsal Bellek, Kamusal Alan, Sinema Salonları, Emek Sineması, Urban transformation, Social Memory, Public Sphere, Cinema Halls, Emek Cinema
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Sinema geçmişten günümüze gelen, teknolojiye bağlı olarak gelişen, yedinci sanat dalı olarak kabul edilen bir kitle iletişim aracıdır. Sinema, hem üretim biçimi hem de izleme pratikleri ile toplumsal dinamikleri içerisinde barındırmaktadır. Film, kolektif bir biçimde üretilir, sinema salonlarında kolektif bir biçimde izlenir. Neoliberal politikalar ve kentsel dönüşüm projeleriyle sinema salonları kapanmakta, sinema salonları alışveriş merkezlerinin birer parçasına dönüştürülmektedir. Kentlerin tarihi ve kimliği, yıkılan yapılar ve yıkılan yapılar ve bu yapılar yerine yapılan binalarla yok edilmektedir. Yeniden inşa edilen kentsel mekânlarda ise toplumsal karşılaşmalar küçülen salonlarla minimalize edilmekte, kamusal tartışmaların mümkün olduğu geniş alanlara yer verilmemektedir. Kentlerin özgünlüğünü kaybetmiş, aynılaşmış bir forma dönüşmesi ve tarihi kimliğini yitirmesi, geçmişten günümüze değin uzanan toplumsal belleği de etkilemektedir. Yıkılan mekânlar ile kentlerde hem kamusal alan oluşabilme potansiyeli yok edilmekte, hem de toplumsal bellek yitirilmektedir. Bu çalışmada sinema ve kent ilişkisi irdelecektir. Beyoğlu'ndaki sinema salonlarının dönüşümü ve kentsel dönüşüm kisvesi altında gerçekleşen salonların yıkımı, tarihsel olarak incelenecek ve Emek Sineması örneğiyle, kentsel dönüşümün kamusal alana ve toplumsal belleğe etkisi üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Cinema is a mass communication tool that has come from the past, develops depending on technology and is accepted as the seventh art branch. Cinema contains social dynamics both with its production style and viewing practices. Movies are produced and watched collectively in cinema halls. With neoliberal policies and urban transformation projects, cinema halls are closed and become part of shopping centers. The history and identity of the cities are destroyed by the demolished buildings and the buildings built in place of these. In reconstructed urban spaces, social encounters are minimized with smaller theaters and large areas where public debates are possible are excluded. The fact that the cities have lost their uniqueness, turned into a uniform entities and lost their historical identity also affects the social memory extending from the past to the present. With the demolished spaces, the potential of forming a public sphere in cities is eliminated and the social memory is lost. In this study, the relationship between cinema and the city will be examined and the demolitions that took place under the guise of the transformation of cinema halls in Beyoğlu will be historically examined and the effect of urban transformation on public sphere and social memory will be discussed with the example of Emek Cinema.