Miras Hukukunda külli halefiyet ilkesi
Principle of universal succession in Heritage Law
  1. Tez No: 629541
  2. Yazar: YASEMİN MARAŞLI DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKERİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Halefiyet, Külli Halefiyet, Külli İntikal, Miras Ortaklığı, Elbirliği ile Hak Sahipliği, Succession, Universal Succession, Community of Heirs, Joint Ownership
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Külli halefiyet, çeşitli hukuki sebeplere bağlı olarak bir kimsenin, bir başkasının haklarına, alacaklarına ve borçlarına sahip olmasıdır. Külli halefiyet ilkesi, medeni hukuk, ticaret hukuku, miras hukuku gibi özel hukukun birçok alanında geçerlidir.Miras hukukunda külli halefiyet ilkesi; mirasbırakana ait intikale elverişli olan malların, alacakların ve borçların kanun gereği bir bütün olarak külli haleflere intikalini ifade etmektedir. Bu ilke gereğince terekenin mirasçılara intikali için kabul beyanı aranmamakta, intikal kanun gereği kendiliğinden gerçekleşmektedir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun miras hukukuna ilişkin hükümlerinde külli halefiyet ilkesi terim olarak doğrudan kullanılmamıştır. Ancak Kanun, bu ilkeyi karşılayacak düzenlemelere yer vermiştir. Külli halefiyet ilkesi, mirasın intikalinde kural olarak uygulanan genel bir ilkedir. Fakat kanun koyucu, külli halefiyet ilkesinin uygulanması sebebiyle meydana gelebilecek olumsuzluları göz önünde bulundurarak bazı istisnai hallerde bu ilkenin uygulanmayacağına hükmetmiştir. Mirasbırakanın külli halefleri, yasal ve atanmış mirasçılarının tamamıdır. Herkesin en az bir külli halefi vardır. Külli haleflerin birden fazla olması durumunda mirasbırakanın ölümü ile birlikte kendiliğinden bir ortaklık meydana gelir. Miras ortaklığı adı verilen bu ortaklıkta ortaklar, külli halefiyet ilkesi gereğince terekeyi bütün hak ve borçlarıyla birlikte kazanırlar.
Özet (Çeviri)
The Principle of Universal Succession is possessing entirety of someone else's all rights, assets and liabilities according to various legal reasons. The Principle of Universal Succession is widely effective in many areas such as Civil Law, Commerce Law and Inheritance Law. As for Inheritance Law, the Principle of Universal Succession means succession of the totality of a person's estate, including both his rights and liabilities, to universal successors. According to the Principle, heirs' declaration of acceptance is not required as the succession is on its own motion. In the Turkish Civil Code (L.N.4721)“Universal Succession”is not used as a literal term but regulations were made in the code implementing this principle. The Principle of Universal Succession is a general principle used as the primary rule while transferring inheritance. The lawmaker, however, overruled this principle in order to avoid problems that may arise due to this principle in certain exceptional cases. Universal successors of a legator are each and every one of legal heirs and appointed legatees. Every person has at least one universal successor. In case of more than one universal successor, a partnership forms on its own motion at the moment of the legator's death. This partnership is also called as“Community of Heirs”, and according to the Principle of Universal Successionthe partners possess the decedent's estate with all rights, assets and liabilities.