The effects of perceived job insecurity on job stress and presenteeism
Algılanan iş güvencesizliğinin iş stresi ve presenteeism (İşte var olamama) üzerindeki etkileri
- Tez No: 629553
- Danışmanlar: DR. ŞAFAK ÖZ AKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Güvencesizliği, İş Güvenliği, Presenteizm, İş Stresi, Job Insecurity, Job Security, Presenteeism, Job Stress
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Artan rekabet koşulları şirketleri hayatta kalabilmek için bir takım zorunluluklara mecbur bırakmıştır. Birçoğu küçülme, birleşme ve devralma yaşamıştır. İş dünyası ve işgücü piyasalarının işleyişi çeşitli şekillerde etkilenmiştir. Bütün bunlar önemli organizasyonel ve kişisel sonuçlara neden olmuştur. İş güvencesizliği algısı bunlardan biridir. Günümüzde gerekli bilgi, beceri ve yeteneklere (BBY) sahip olan çalışanlar bile iş güvencesizliğini algılamaktadır. Çalışanların geçmişte makul ekonomik ve sosyal hayata erişimini önemli ölçüde garanti eden BBY'ler şimdi işe yaramaz hale gelmiştir. BBY'lerin yaratıcı ve yenilikçi bir şekilde kullanılması daha önemli hale gelmiş olup, bu da çalışma dünyasını daha zor hale getirmektedir. Çalışanlar, iş güvencesizliği ile karşılaşmamak için işlerini yapmanın yeni yollarına adapte olmak ve sürekli gelişme noktasında zorlanmaktadır. Küresel ölçekte işsizlik, bireye daha fazla baskı yapmakta, iş kaybı korkusu oluşturmakta ve bireylerin iş güvencesizliğini algılamasına neden olmaktadır. Çalışanların işleriyle ilgili kaygı ve endişeleri iş stresi olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, bu araştırmada algılanan iş güvensizliği ile iş stresi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olması gerektiği varsayılmıştır. Ayrıca, çalışanlar iş güvencesizliği algıladıklarında, hastalıklara rağmen çalışmaları için baskı hissetmektedirler Bu sorunlu konu, presenteism kavramını ifade etmektedir. Bu nedenle, algılanan iş güvensizliği ve presenteism arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olması beklenmektedir. Bu çalışmanın amacı; iş güvencesizliğinin iş stresi ve presenteizm üzerindeki açıklayıcı etkisini araştırmaktır. Araştırma, İstanbul'da çalışan 250 beyaz yakalı çalışan üzerinde anket uygulaması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların demografik bilgi formunu, algılanan iş güvencesizliği, iş stresi ve presenteizm kavramlarını ölçen ifadeleri yanıtlamaları beklenmiştir. Araştırma modelinin istatistiksel olarak test edilmesi sonucunda iş güvencesizliğinin iş stresi ve presenteizm üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü etkisinin olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Increased competition has forced companies to make changes in their organizations and practices to survive. Many of them have experienced downsizing, mergers, and acquisitions. The world of work and the functioning of labor markets were affected in various ways. All these caused important organizational and personal consequences. The perception of job insecurity is one of them. Today, even the employees who have required knowledge, skills, and abilities (KSAs) perceive job insecurity. The KSAs, which significantly guarantee the access of the employees to decent economic and social life in the past, might become useless now. The use of KSAs in a creative and innovative way has become more important, and that makes the work more challenging. Employees are forced to adapt to the new ways of performing their jobs and to continuous development to not to face job insecurity. Unemployment on a global scale puts more pressure on the individual, creating fear of job loss, and individuals perceive job insecurity. The concerns and worries of employees about their jobs are defined as job stress. In this regard, it is assumed in this research that there should be a positive and significant relationship between perceived job insecurity and job stress. In addition, when employees perceive job insecurity they feel pressure to attend despite illness. This problematic issue refers to the concept of presenteeism. Therefore it is also expected that there should be a positive and significant relationship between perceived job insecurity and presenteeism. In this study, the explanatory role of perceived job insecurity on job stress and presenteeism was investigated. In order to test the research model, an online questionnaire was conducted over 250 white-collar employees from different sectors in İstanbul. The questionnaire was composed of the items of perceived job insecurity, job stress, and presenteeism concepts and a demographic information form. The research model was tested and it was proved that job insecurity has a significant positive effect on both job stress and presenteeism.