Organik sebze üretiminde sertifikalandırma sürecinin iyileştirilmesine yönelik araştırma
Research on the improvement of organic vegetable production certification process
- Tez No: 629606
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik tarım, sebze, bitkisel üretim, kontrol ve sertifikasyon, Organic farming, vegetable, plant production, control and certification
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yeşil devrim ile birlikte başlatılan sadece yüksek verimliliği esas alan tarım politikalarının aksine günümüzde beslenme bilincinin artması ile tarımda kullanılan hatalı uygulamaların olumsuz etkilerini üreticiden tüketiciye herkes farkına varmış ve organik tarım uygulamaları gündeme gelmiştir. Organik (ekolojik=biyolojik) tarım, çevre, toprak, su kaynakları, hava ve tarımsal ürünleri kirletmeden, insan ve diğer canlıların da sağlığını koruyarak, tarımda sürdürülebilirliği sağlayan bir üretim şeklidir. Bu araştırmada, organik bitkisel üretim sürecinde üreticilerin ve sertifikalandırma sürecinde de kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarında çalışan kontrolör ve sertifikerlerin karşılaştıkları sorunların ortaya konulması ve bu sorunlara nasıl bir çözüm getirilebileceğinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla İzmir ve çevresinde öncelikle organik sebze üretimi yapan üreticiler ile İzmir'de bulunan kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarında çalışan kontrolör ve sertifikerlere yönelik üretici anketi ve kontrol sertifikasyon kuruluşu anketi olmak üzere iki ayrı anket çalışması yapılmıştır. Bu anketlerden elde edilen üretici, kontrolör ve sertifiker grubunun yaşadığı sorunlar ile bu sorunlara yönelik çözüm önerileri değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; öncelikle üreticilerin eğitim seviyesinin genellikle düşük olması nedeniyle belirli oranda bilgi gerektiren organik tarım sürecinin olumsuz yönde etkilendiği, kontrol ve sertifikasyon sürecine genelde hakim olmadıkları belirlenmiştir. Diğer yandan organik girdilerle ilgili mutlaka yeni düzenlemelerin yapılması ve girdi kullanımı bilincinin oluşturulması gerektiği de saptanmıştır. Ayrıca üreticilerin organik ürünlerini pazarlayabilmek için yeterli iç pazarı bulamamaları nedeniyle iç pazarımızın geliştirilmesi gerektiği saptanmıştır. Kontrol ve sertifika sürecini yürüten kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının da standart düzeyde denetim ve sertifikalandırma yapması, haksız rekabetin önlenmesi gerektiği gibi öneriler de ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Contrary to the agricultural policies based on high productivity, initiated with the green revolution, everyone has become aware of the negative influence of incorrect practices used in agriculture with the increasing nutrition consciousness and the organic farming practices have emerged. Organic (ecological = biological) agriculture, environment, soil, water resources, air and agricultural products without polluting, protecting the health of human and other living presence, is a form of production that provides sustainability in agriculture. In this research, it is aimed to reveal the problems faced by the producers in the organic plant production process and the inspectors and certifiers working in the control and certification institutions in the certification process and to determine how a solution can be applied to these problems. For this purpose, two separate surveys were conducted for producers of primarily organic vegetables and for the control and certification institutions working in İzmir. The problems experienced by the producer, inspector and certifier group obtained from these surveys and solution proposals for these problems were evaluated. When the results obtained from the research are evaluated; firstly the low level of education of the producers, the negative impact on the organic farming process that requires a certain knowledge, the control and certification process of the producers are not dominant in generally. On the other hand, it was determined that organic inputs should be regulated and input usage awareness should be established. Besides, it was determined that our domestic market should develop because producers could not find enough domestic market for organic products. The control and certification bodies carrying out the control and certification process have also put forward proposals such as conducting audits and certification at standard level and preventing unfair competition.