Tarım işletmelerinde muhasebe kayıtları tutulmasının Türkiye tarımı ve ekonomisi açısından değerlendirilmesi: Tekirdağ ili örneği
The evaluation of keeping records in agricultural farms with regard to Turkey's agriculture and economy: the case of Tekirdağ province
- Tez No: 629625
 - Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI İNAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Muhasebe kaydı, destekler, Vergi ve kesintiler, maliyetler, ürün, Accounting Records, Subsidies, Taxes and Deductions, Costs, Product
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tarım, ülke nüfusunun sürdürebilmesi, ekonomiye, istihdama ve milli gelire olan katkıları ile tüm dünyada ekonomik faktörlerin başında yer alan vazgeçilmez bir sektördür. Bir ülkenin tarımına gerekli önem verilmezse, o ülkenin ekonomik olarak kalkınması beklenemez. Tarım sektöründe meydana gelen sermaye yoğun gelişmelerle beraber, tarım işletmeleri için tarım muhasebesi daha fazla önem kazanmıştır. Tarım işletmelerinde de muhasebe kayıtlarının diğer işletmelerde olduğu gibi tutulması gerekmektedir. Ancak Türkiye'de tarım işletmelerinin büyük bir çoğunluğunun küçük ve aile işletmesi olması ve bu işletmelerin muhasebe kaydı tutması ile ilgili yasal bir zorunluluk bulunmamasından dolayı muhasebe kaydı tutulmamaktadır. Çalışma kapsamında Tekirdağ ilinde bitkisel ve hayvansal üretimle uğraşan 182 tarım işletmesi ile görüşülmüştür. Toplanan veriler kullanılarak bu işletmelerin ekonomik analizleri yapılmıştır. Ayrıca yine bu veriler aracılığıyla bu işletmelerin elde ettikleri tarımsal desteklerle çiftçilerin ödedikleri vergi ve kesintiler karşılaştırılmış, gayri safi üretim değerleri, etkinlik değerleri ortalamaları ve etkinlik standartları incelenmiştir. Bu çalışma tarım işletmelerinin ödedikleri vergi ve kesintilerin elde ettikleri desteklerin çok üstünde olduğunu, çoğu işletmenin sadece net kârının değil, brüt kârının bile negatif olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca çiftçilerin muhasebe kaydı tutmamaları, yaptıkları tüm harcamalar için katma değer vergisini mahsup edememelerine neden olmaktadır. Muhasebe kaydı tutulmasının bir faydası da, eğer bir vergi potansiyeli varsa, bu durumu ortaya koymaktır. Elde edilen sonuçlara göre devlet birtakım önlemler alarak tarımsal desteklemeleri iyileştirme konusunda birtakım çalışmalar yapmazsa, olumsuz ekonomik koşullara sahip olan tarım işletmelerin durumları daha da kötüye gidebilir.
Özet (Çeviri)
Agriculture is an indispensable sector that is one of the leading economic factors all over the world with its sustainability of the country's population, its contributions to the economy, employment and national income. If a country's agriculture is not given due importance, it cannot be expected to develop economically. With the capital-intensive developments in the agricultural sector, agricultural accounting has gained more importance for agricultural farms. In agricultural farms, accounting records should be kept as in other holdings. However, due to the fact that the majority of the agricultural farms in Turkey are small and family farms and there is no legal obligation for these farms to keep accounting records, they do not keep accounting records. In this context, 182 agricultural farms engaged in agricultural and animal husbandry were interviewed in Tekirdağ. Using the collected data, economic analyzes of these enterprises were made. In addition, the agricultural subsidies obtained by these farms and taxes and deductions paid by the farmers were compared and gross production values, average efficiency values and efficiency standards were examined. This study reveals that the taxes and deductions paid by the farms are far above the subsidies they receive, and that not only the net profit of most farms, but even the gross profit is negative. In addition, the fact that farmers do not keep accounting records causes them not to deduct the value added tax for all their expenses. Another benefit of keeping an accounting record is to reveal this situation if there is a potential tax. According to the results, if the government does not make some efforts to improve agricultural supports by taking some precautions, the situation of agricultural enterprises, which have negative economic conditions, can get worse.