Muz üretim işletmelerinde tekdüzen muhasebe sistemi ve TMS 41 tarımsal faaliyetler standardı açısından karşılaştırmalı bir uygulama
A comparative application in terms of uniform accounting system and TAS 41 agricultural activities standard in banana production enterprises
  1. Tez No: 933336
  2. Yazar: ÜMMÜ ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS CERAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, Muz, TMS 41, Tarımsal Faaliyet, Tekdüzen Muhasebe Sistemi, Türkiye Muhasebe Standartları, Agriculture, Banana, TAS 41, Agricultural Activity, Uniform Accounting System, Turkish Accounting Standards
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Tarımsal faaliyetler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük öneme sahiptir. Bu nedenle tarımsal faaliyetlerin tarım işletmelerinin gelişimleri için kontrol altına alınması gerekir. Maalesef ki ülkemizde tarım sektöründe muhasebe arka planda kalmaktadır. Tarım işletmelerinin tarım sektörünün gelişebilmesi, finansal durumlarının daha net görülebilmesi için muhasebeye biraz daha önem vermeleri gerekir. Çalışmada muz üretim işletmelerinde Tekdüzen Muhasebe Sistemi ile Türkiye Muhasebe Standartlarına göre muz işletmelerinde tutulan muhasebe kayıtlarının karşılaştırılması ve aradaki farkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmada 2023-2024 yılları arası muz üretimi yapan bir işletmenin verileri kullanılmıştır. İşletmenin 2023 ve 2024 yılı muhasebeleştirme işlemleri gerçekleştirilmiş, TDMS'ne ve TMS'ye göre muhasebe kayıtları karşılaştırılmış ve farklılıklar ortaya konulmuştur. TDMS'nin tarımsal faaliyetler için yeterli olmadığı, TMS'nin ise tarımsal faaliyetlerde muhasebeleştirme işlemlerini daha detaylı ele almasından dolayı muz üretim işletmeleri için daha uygun olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Agricultural activities are of great importance in Turkey as in the whole world. For this reason, agricultural activities need to be taken under control for the development of agricultural enterprises. Unfortunately, accounting remains in the background in the agricultural sector in our country. Agricultural enterprises should give more importance to accounting in order to develop the agricultural sector and to see their financial situation more clearly. In this study, it is aimed to compare the accounting records kept in banana production enterprises according to the Uniform Accounting System and Turkish Accounting Standards and to reveal the differences between them. In the study, the data of an enterprise engaged in banana production between 2023 and 2024 were used. Accounting transactions of the enterprise for the years 2023 and 2024 were carried out, accounting records according to TDMS and TAS were compared and differences were revealed. It is thought that TDMS is not sufficient for agricultural activities, while TAS is more suitable for banana production enterprises since it deals with accounting transactions in agricultural activities in more detail.