The effect of work environment and entrepreneurial personality typologies on innovativeness as a determinant of intrapreneurship on employees
Çalışma ortamı ve kişilik tiplerinin çalışanların iç girişimciliğinin göstergesi olarak inovasyon potansiyeline etkisi
- Tez No: 629648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ŞEBNEM ENSARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İç Girişimcilik, Girişimci Tipolojileri, Innovation, Intrapreneurship, Personality Typologies
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Organizasyonlar bir çok farklı eğitim geçmişi bulunan insan içerir. Bu eğitim alanları; finans, muhasebe, ekonomi olabilirken, bir çok çalışan da sosyal bilimleri fakültelerinden mezun olabiliyor. Sektör, insanların kurum kültüründe belli bir rol üstlenmelerini beklediğinden ve buna bağlı olarak çoğu kurumsal firmada yoğun bir çalışma kültürü bulunduğundan çalışanların yenilikçi bir yaklaşım zihniyetini benimsemesi zor oluyor. Çoğu sektör gelişen dünya ve ekonomi ile birlikte yoğun bir çalışma temposu yarattığından; monotonlaşmış çalışma davranışları başladığında insanların yaratıcı olma eğilimi de azalıyor. Bu tez, çeşitli girişimci kişilik tipolojilerinin ve örgütsel çalışma ortamının yenilikçiliğinin işçilerin yenilikçiliği üzerindeki etkisini inceleyecektir. Bu, kuruluşların yenilikçiliği yerine bu tür bireysel yenilikçiliklerden gelebilecek potansiyel faydaların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacaktır. Bu amaçla, İstanbul ilinde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan 172 kişiye ulaşılmış ve bireylerden inovasyonlarını, girişimci kişilik tiplerini ve kuruluşun inovasyon ortamını değerlendirmek için bir anket doldurmaları istenmiştir. Araştırma, yenilikçilik yoluyla girişimciliği hedefleyen işletmelerin kuruluş içinde yaratıcı bireyler işe almanın yanı sıra kuruluş içinde yenilikçi bir ortam yaratmaya odaklanması gerektiğine dikkat çekiyor.
Özet (Çeviri)
Companies now a days involve employees with various educational backgrounds. These backgrounds include: finance, accounting, economics and more; also including social sciences for most employee's educational upbringing. As each sector expects employees to be fully dedicated to a certain role in the corporate culture, the inclination to be innovative can decrease due to the concentration the industry expects from its employees. The limited area to innovate can often be seen in many employees through various sectors. Thus, many sectors create an automated working pace for its employees on a regular basis due to the continuity of the tasks. As monotonic habits kick in, various people find themselves distanced from a creative, 'out of the box' perspective. This thesis will examine the effect of various entrepreneurial personality typologies and innovativeness of organizational work environment on the innovativeness of workers. This will allow an in-depth understanding of the potential benefits that may come from these types of individual innovativeness rather than organizations' innovativeness. For this purpose, 172 people working in enterprises operating in the province of Istanbul were reached and individuals were asked to fill out a questionnaire to evaluate their innovation, entrepreneurial personality types and the organization's innovation environment. The research draws attention to the fact that businesses targeting intrapreneurship via innovativeness must focus on hiring creative individuals within the organization as well as creating an innovative environment within the organization.