Tüketici etnosentrizmi ve üretim ülkesi etkisi: Ankara ili üniversitelerinden bir örnek
Consumer ethnocentrism and country-of-manufacture effect: Evidence from universities in Ankara province
- Tez No: 629650
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN PARILTI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: tüketici etnosentrizmi, menşe ülke etkisi, üretim ülkesi, consumer ethnocentrism, country-of-origin effect, country of manufacture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, tüketici etnosentrizmi ile menşe ülke etkisini, üretim ülkesi bilgisi ile birleştirerek sınamayı amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için, özel olarak oluşturulan anketin 629 üniversite öğrencisine uygulanmasıyla elde edilen veriler, Yapısal Eşitlik Modeli yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Ankette yer alan ölçekler aracılığıyla oluşturulan ürün değerleme, tüketici etnosentrizmi, açık fikirlilik, yerel kimlik ve moda ilgilenimi değişkenleri kullanılmıştır. Ana modelin dışında, dört adet alt model de kurularak her bir menşe ülke-üretim ülkesi birleşimi için değişiklikler gözlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında ulaşılan sonuçlar, literatüre yeni bilgiler sağlamıştır. İlk sonuç, tüketici etnosentrizmi kavramının iki boyutunun olduğu ve bu boyutların birbiriyle etkileşiminin bulunduğudur. Diğer bir önemli sonuç, yerel kimliğin ve açık fikirliliğin tüketicilerin ürün değerlemelerini birbirinden bağımsız olarak etkilediği olmuştur. Ayrıca tüketici etnosentrizmi ile belirleyicileri arasındaki ilişkinin markanın menşe ülkesine ek olarak, ürünün üretim ülkesinden de etkilendiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine consumer ethnocentrism and country-of-origin effect with introduction of country-of-manufacture information. To achieve this goal, a Structural Equation Model is estimated using data collected through a unique questionnaire from a sample of 629 university students. Product evaluation, consumer ethnocentrism, open-mindedness, local identity and fashion involvement are measured and added as variables to the model. In addition to the main model, four submodels for each COO and COM combination are estimated and findings from them are used for comparison. The results obtained contribute to the existing literature in three main ways. Firstly, it is shown that the concept of consumer ethnocentrism is not unidimesional and defined by two factors that interact with each other. Another important result is that local identity an open-mindedness affect consumers' product evaluations independently. Lastly, the results suggest that the relationship between consumer ethnocentrism and its antecedents is affected by not only by country of origin but country of manufacture as well.