Export promoting policies in Turkish manufacturing industry, 1980-1986
- Tez No: 6297
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ÇAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Vergi iadesi, ihracat kredisi, döviz tahsisi, tartılı (ticaret ağırlıklı) efektif reel kur, kapasite kullanımı, ücretler, birleştirilmiş veri, çapraz kesimli zaman serisi, belirli etki, AKK. iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET TÜRK İMALAT SANAYİNDE, İHRACAT TEŞVİK POLİTİKALARI, 1980-1986 Süheyla ÖZYILDIRIM Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Gökhan Çapoğlu Temmuz 1989, 66 Sayfa Bu çalışmanın asıl amacı, ihracatı teşvik edici politikaların, 1980-86 yılları arasinda Türk imalat sanayi ihracatının gelişmesindeki önemini tahmin etmektir. Ayrıca, ihracatın fiyat duyarlılığı da, düşen işçi ücretlerinin ihracat üzerindeki etkilerini değerlendirerek incelenmiştir. Bu çalışmada ihracatı teşvik politikaları iki grupta toplanmıştır: teşvikler (vergi iadesi, ihracat kredileri, döviz tahsisleri) ve esnek kur politikası (Türk lirasının. Ocak 1980" den itibaren değer kaybı). İmalat sanayinin alt sektörlerine ait veri olması nedeniyle, bu politikaların önemini test etmek için çapraz-kesimli zaman serileri modeli kullanılmıştır. Yergi iadesi ve döviz tahsislerinin, imalat sanayinin ihracatını geliştirici en önemli teşvik politikaları olduğu bulunmuştur. Ayrıca, Türk lirasının, dolar ve mark karşısında değer kaybetmesi de ihracatı geliştirici etkendir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPORT PROMOTING POLICIES IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY, 1980-1986 Süheyla ÖZYILDIRIM MBA in Management Supervisor: Assist. Prof. Gökhan Capoğlu July 1989, $6 Pages This study basically aims at estimating the significance of export promoting policies for the expansion of Turkish manufacturing exports in the period 1980-86. The price responsiveness of export is also analyzed by evaluating the effects of a decline in labor wages on manufactured exports. In this study, export promoting policies are grouped as export subsidies (tax rebates, export credits and foreign currency allocations) and flexible exchange rate policy (devaluation of Turkish lira since January 1980). As there is several years of data on a number of manufacturing subsectors, the cross-sectional time series models are used to test the significance of these policies. The tax rebates and foreing currency allocations are the most significant promoting policies affecting exports of manufacturing industry according to the study's findings. The devaluation of Turkish lira against dollar and mark has also an encouraging effect on the manufactured exports. Key words :Tax rebates, export credits, foreign currency allocation, trade weighted real effective exchange rate, capacity utilization, wages, pooled data, cross-sectional time series, fixed effect, OLS. m