Gençlik merkezlerinden hizmet alan gençlerin sosyal politika algısına yönelik yaklaşımları
The perceptions of youth who buying service from youth center on social policy
  1. Tez No: 629757
  2. Yazar: KÜBRA DAVULCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TANAS KARAGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Genç, Gençlik, Serbest Zaman, Gençlik Merkezleri, Sosyal Politika, Young, Youth, Leisure Time, Youth Centers, Social Policy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bireyin ömrü süresince gençlik dönemi yaşamının önemli bir aşamasıdır. Gençlik dönemlerinde birey olumlu veya olumsuz çeşitli çevresel faktörlere maruz kalmaktadır. Bu önemli aşamada bir genç için serbest zamanını nasıl değerlendirileceğinin farkında olmak, serbest zamanlar için yapılabilecek aktivitelere nasıl ulaşabileceğini bilmek ona fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak birçok alanda pozitif etkiler bırakmaktadır. Serbest zaman bir genç için iki farklı şekilde değerlendirilebilir: Birincisi günün stresini atmak için yapılan çeşitli rahatlama aktivitelerinin yanında kişisel gelişimine katkı sunacak, sosyal davranış biçimlerini iyi yönde şekillendirecek aktiviteler; ikincisi ise onu çevresel risklere karşı koruyacak güvenilir bir ortam. Yapılan araştırmalar dâhilinde bir genç için serbest zamanını doğru değerlendirmenin stresi azaltmasıyla birlikte akademik performansını iyileştirmesinin yanı sıra sosyal hayatına da faydalar sağladığı tespit edilmiştir. Serbest zaman aktiviteleri, mutluluğu arttırmanın yanı sıra yaşam kalitesinin yükselmesine de fayda sağlamaktadır. Bu kapsamda tasarlanan gençlik merkezleri, gençlerin serbest zaman hakkında bilgi edinmelerini sağlayarak gelişimlerine katkı sunmaktadır. Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bugün her genç için erişilebilir olan bu merkezler gençlerin hayatında olumlu etkiler bırakmaktadır. Merkezi devlet eliyle hizmete konulabildiği gibi yerel yönetimlerce de kurulabilen gençlik merkezleri önemli iyi bir sosyal politika örneğidir. Ancak bu merkezlerden hizmet almasına karşın, sosyal politika kavramının ve bu merkezlerinin sosyal politika örneği olduğunun farkında olmayan gençler mevcuttur. Çalışma kapsamında esasında bir nevi teorinin uygulamaya dönüşmüş halinin bireylerde ne derece algı yarattığı ve etki uyandırdığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuçlar analiz edildiğinde özellikle kadınlar ve 12 – 15 yaş aralığındaki ortaokul öğrencisi gençlerin sosyal politika kavramına ve bu anlayışta hayata geçirilen uygulama örneklerine daha hâkim olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum özellikle mevcut hükümetin politika söylemlerinde sosyal devlet kavramını sıkça kullanması ile ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
In youth, being aware of how to use the leisure time for a young person and knowing how to reach the activities that can be done for leisure time have positive effects in many areas physically, emotionally and psychologically. Leisure time can be evaluated in two different ways for a young person. The first one is that various activities to relieve stress of the day, as well as activities to contribute to personal development, social behavior in the direction of good shape activities; the second is a reliable environment that will protect it from environmental risks. According to the researches, it is found that the correct evaluation of leisure time for a young person not only reduces stress but also improves academic performance and benefits to social life. Youth centers, which can be put into service by the central government and established by local governments, are an important example of social policy. However, the direct perception of the concept of social policy is difficult to understand unless concrete. This research was conducted to measure how students' perceptions of the concept of social policy are shaped by utilizing youth centers that serve youth as a social policy. In order to measure the perceptions of young people towards the concept of social policy, information was asked directly based on different social policy practices and objectives. When the youth is examined in terms of biological, psychological and sociological aspects, it is seen that different problems and expectations are periodically diversified. Considering this diversity, providing a holistic service is necessary for the long term benefit of the implemented policy. Within the scope of this study, an important gap will be filled in the literature by drawing the conceptual framework of social policy and youth. When the results were analyzed, it was observed that especially women and secondary school students between the ages of 12 and 15 were more having full knowledge of concept of social policy and the application examples implemented in this understanding. This can be attributed to the current government's frequent use of the concept of social state in policy discourses.