Konvansiyonel soğutmalı plastik enjeksiyon prosesi ile hızlı ısıtma soğutmalı plastik enjeksiyon prosesinin karşılaştırması
Comparison of conventional plastic injection molding process and plastic injection molding process with rapid heat and cool technology
  1. Tez No: 629791
  2. Yazar: CEM BARIŞ ÖZGÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon Kalıplama, Moldflow, Hızlı Isıtma Soğutma, Plastik Enjeksiyon Prosesi, Yüksek Parlaklık, Injection Molding, Moldflow, Rapid Heat and Cool, Plastic Injection Process, High Gloss
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde boyalı ve desenli plastik parçalar otomotiv sektörü başta olmak üzere beyaz eşya, elektronik gibi sektörlerde oldukça sık kullanılmaktadır. Bununla birlikte boyama operasyonlarının maliyetleri çoğu zaman plastik parça üretim maliyetinden çok daha yüksektir. Bu nedenle hızlı ısıtma soğutma teknolojisinin kullanılması hem birim parça maliyetlerinin azaltılması açısında hem de parça kalitesinin arttırılması açısından oldukça büyük faydalar sağlayacaktır. Çalışmada, oldukça yaygın kullanım alanı bulunan konvansiyonel plastik enjeksiyon prosesi ile konvansiyonel enjeksiyon prosesine entegre çalışan hızlı ısıtma soğutma teknolojisi karşılaştırılmaktadır. Yeni teknolojinin uygulanmasında ilk ön şartı polimer yapısının uygulanacak prosese doğru yanıt vermesidir. İki bağımlı prosesin bir arada adaptasyonu sırasında polimerlerin kristalin yapısı doğru şekilde yönlendirilmelidir. Bu sebeple seçilen malzeme PC/ABS karışımı bir amorf malzemedir. Kullanılacak kalıp GEKKO MOLD adı verilen kalıp olup özel olarak tasarlanmış konformal soğutma geometrisine sahiptir. Konformal soğutma, parça geometrisine göre açılmış soğutma kanalı anlamına gelmektedir. Üretilecek parça ise üzerinde hem desenli mat bir bölümü olan hem de piyano siyahı olması planlanan yüzeye sahip bir parçadır. Çalışma farklı parametrelerde ısıtılıp soğutulmuş parçaların görsel kıyaslamasını içermektedir. Ayrıca çalışmanın içeriğinde Moldflow analizleri ile parçanın basınç gereksinimleri ve kalıbın termal analizlerinin kıyaslaması yapılmıştır. Yapılan bu çalışmadan alınan ve kıyaslanan verilerin bir kısmı nitel bir kısmı nicel olup bunlar parlaklık kontrolü, görsel kontrolün ile birlikte boyutsal kontrol ve ağırlık kontrolünü kapsamaktadır. Hızlı ısıtma soğutma prosesinin uygulanması ile hem görsel açıdan hem de parlaklık açısından konvansiyonel soğutmaya göre daha başarılı sonuçlar edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, painted and textured plastic parts are used frequently in the automotive sector, especially in the white goods and electronics sectors. However, the costs of painting operations are usually much higher than the cost of production of plastic parts. For this reason, the use of rapid heat and cool technology will provide significant benefits both in terms of reducing the cost of unit parts and improving the quality of the plastic parts. In this study, the conventional plastic injection process, which is widely used, is compared with the rapid heat and cool technology integrated with the conventional injection process. The first prerequisite for the application of the new technology is that the polymer structure responds correctly to the process to be applied. The crystalline structure of the polymers must be correctly oriented during the adaptation of the two dependent processes. Therefore, the selected material is an amorphous material of PC / ABS blend. The mold to be used is GEKKO MOLD and has a specially designed conformal cooling geometry. The part to be produced is a piece with a textured matt part and a surface which is planned to be piano black. The study involves a visual comparison of the rapid heated and cooled parts at different parameters. In addition, Moldflow analysis and pressure requirements of the part and thermal analysis of the mold were compared. Some of the data obtained and compared from this study are qualitative and quantitative and include brightness control, visual control as well as dimensional control and weight control. With the application of the rapid heat and cool process, both visual and glossy results have been very successful.