Varis dışı üst gastrointestinal sistem kanaması nedeniyle hospitalize edilen hastaların prognozunu etkileyen faktörlerin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of factors affecting the prognosis of patients hospitalized for non-varicose upper gastrointestinal system bleeding
  1. Tez No: 629821
  2. Yazar: ECE ÜNAL ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BEYAZİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Üst Gastrointestinal sistem kanaması, Glasgow-Blatchford skoru, Rockall sınıflaması, Tedavi, Upper Gastrointestinal bleeding, Glasgow-Blatchford score, Rockall classification, Treatment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Üst gastrointestinal sistem (GİS) kanaması, üst özofagustan treitz ligamentinin proksimaline kadar olan bölgeden kaynaklanan kanama anlamına gelir. Hipovolemik şoktan ölüme kadar çok çeşitli klinik bulgulara sahiptir. Peptik ülser (PÜ) kanaması, üst GIS kanamasının ana nedenlerinden biridir. Terapötik endoskopi ve anjiyografideki gelişmelere rağmen, gastrointestinal kanama hala önemli bir morbidite ve mortalite kaynağıdır. Üst GİS kanamasının yaklaşık% 80-85'i kendiliğinden dursa da, destekleyici tedavi gereklidir. Bu çalışmada, üst GİS kanaması olan hastaların klinik, laboratuvar ve demografik özelliklerini ve majör skorlama sistemleri ile ilişkilerini belirlemeyi amaçladık. Materyal-Metod: Ocak 2016 ile Mart 2020 arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne varis dışı GİS kanaması tanısı ile başvuran 18 yaşın üzerindeki 213 hasta retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Her hasta için yaş, cinsiyet, kan grubu, eşlik eden durumlar, endoskopik bulgular, laboratuvar değerleri ve ilaçlar kaydedildi. Her hasta için prognostik skorlar hesaplandı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 68,67±14,8 yıl idi(Erkek/Kadın: 156/57) Genel olarak hastaların %90,7'si taburcu edildi ve %7,5'i yoğun bakım ünitesine transfer edildi. Mortalite oranı %1,8 idi. Endoskopik değerlendirmede hastaların %31,9'unda duodenal ülser, %19,2'sinde mide ülseri olduğu saptandı. Hastaların %84,8'ine tıbbi tedavi uygulandığı ve %13,4'üne endoskopik tedavi uygulandığı saptandı. Yatış süresi Rockall ve Glasgow Blatchford skorları ile anlamlı derecede korele idi. Sonuç: Bu çalışma yaş, komorbid durumlar ve önceki ilaç öyküsünün GİS kanamasına yatkınlıkla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Erken tanı ve müdahale bu hastalarda mortaliteyi azaltabilir. Erken endoskopik müdahalelere ve endoskopik tekniklerdeki gelişmelere rağmen, GİS kanaması hala artan morbidite ve mortalite oranları ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Upper gastrointestinal tract (GIS) bleeding refers to any bleeding originates from the area from upper esophagus to the proximal of the treitz ligament. It has a wide range of clinical manifestations ranging from hypovolemic shock to death. Bleeding from peptic ulcer (PU) is one of the major cause of upper GIS bleeding. Despite improvements in therapeutic endoscopy and angiography, gastrointestinal bleeding is still an important source of morbidity and mortality. Although approximately 80-85% of upper GIS bleeding stops spontaneously, supportive treatment is required. In this study, we aimed to determine the clinical, laboratory and demographic characteristics of patients with upper GIS bleeding and their relationship with major scoring systems. Material and Methods: Two hundred thirteen patients over 18 years old that were admitted to Çanakkale Onsekiz Mart University Training and Research Hospital between January 2016 and March 2020 with a dignosis of non-variceal GIS bleeding were retrospectively enrolled to this study. Age, gender, blood group, comorbid conditions, endoscopic findings, laboratory values and medications were recorded for each patient. Prognostic scorings were calculated for each patient. Findings: The mean age of patients was 68.67±14.8 years (Male/Female: 156/57). In overall, 90.7% of patients were discharged and 7.5% of patients were transferred to intensive care unit. The mortality rate was 1.8%. Endoscopic evaluation revealed that 31.9% of patients had duodenal ulcer and 19.2% of patients had gastric ulcer. Medical treatment was applied to 84.8% of patients and 13.4% of patients received endoscopic treatments. Length of stay was significantly correlated with Rockall and Glasgow Blatchford scores. Conclusion: This study revealed that age, comorbid conditions and prior drug history were related to predisposition to GIS bleeding. Early diagnosis and intervention might reduce the mortality in these patients. Despite early endoscopic interventions and the improvements in endoscopic techniques GIS bleeding still associated with increased rates of morbidity and mortality.