Ummah in İktibas
İktibas dergisinde ümmet
  1. Tez No: 629864
  2. Yazar: AYŞE AYTEN BAKACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÇAYLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İktibas, Ümmet, Ulus, Biz ve Öteki, İslam Devleti, Demokrasi, Laiklik, Çağdaş İslam Siyasi Düşüncesi, İktibas, Ummah, Nation, Us versus Other, Islamic State, Democracy, Laicism, Contemporary Islamic Political Thought
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışma, kendisini radikal İslamcı olarak tanımlayan İktibas dergisindeki toplum projesine odaklanmaktadır. Bu toplum projesini ümmetçilik üst başlığı altında incelemek yerinde bir tercih olacaktır. Tıpkı benzeri bir proje olan milliyetçilik gibi, ümmetçilik de modern dünyada yeni bir toplum tanımlama ihtiyacından ve arayışından doğar. Yine milliyetçilik gibi ümmetçiliğin de üç ana amacı vardır: Toplumu tanımlamak, ötekini tanımlamak ve devleti tanımlamak. Dolayısıyla bu çalışmada İktibas dergisi özelinde bir toplum olarak ümmet kavramının nasıl algılandığı, ümmetin ötekisinin nasıl ve hangi kriterlere göre belirlendiği ve bu ümmet toplumu projesinin nasıl bir devlete zemin teşkil etmesi için geliştirildiği incelenecektir. İktibas dergisinin çalışmanın birincil materyali olarak seçilmesinin nedeni, kurucusu Ercümend Özkan'ın Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa açık ve net bir biçimde rejimi devirerek halifeliği yeniden tesis etmeyi amaçlayan bir dizi radikal eyleme imza atmış olmasıdır. Aynı nedenle derginin sadece Özkan'ın hayatta olduğu sayıları (1-193) çalışma kapsamına dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the community project in İktibas journal, which defines itself as radical Islamist. It would be a proper choice to examine this community project under the headline of ummahism. Just like the most similar community project of nationalism, ummahism arises from the need and search for a new community in the modern world. Again like nationalism, ummahism has three main goals: defining the community, distinguishing the other, and describing the state. Therefore, this study will examine how the concept of the ummah as a community is perceived, how the other of ummah is determined, and what kind of a state this ummahist community project was developed to constitute a ground for. İktibas is chosen as the core of this study; because, its founder Ercümend Özkan is the first radical Islamist throughout the Turkish Republican history who carried out a series of actions that aimed at overthrowing the regime and reestablishing the caliphate. For the same reason, only the issues of the journal published when Özkan was alive (1-193) were included in the scope of the study.