An Investigation into effects of oil filled bolster on textile spindle dynamics
- Tez No: 8231
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Textile spindle. Journal bearing modelling, Finite element analysis, Rotor-bearing systems, Successive inverse iteration
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
tÇl YAÖ DOLU HflZNENlN IPLÎK İ?LERİNİN DİNAMİ?İNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ DE?İRMENCİ, Umman Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi Prof.Dr. Metin AKKÖK Yardıma Tez Yöneticisi: DoçDr. Mehmet ÇALIŞKAN 116 Sayfe, Ocak 1990 Ö2ET Yağ haznesinin iplik eğirme iğlerinin dinamiğine etkileri bu çalışmada incelenmiştir. Yağ içerisinde dönen iğin dinamik davranışım belirlemek için sonlu elemanlar yöntemi kullanılmıştır. Daha önce mil-yatak sistemlerinin dinamiğini incelemek için hazırlanmış yazılım ROTVIB, kaymalı yatakların mil yatak sistemine olan etkilerini içerecek şekilde geliştirilmiştir. ROTVIB'in kütle dengesizliklerinden oluşan dinamik yer değiştirmeleri hesaplama olanağı kullanılarak kaymalı yataklara ait sönümleme ye direngenlik katsayıları bulunmuştur. Bu katsayılar yardımıyla iplik eğirme iğinin firıldanma hızları ve bunlara karşılık gelen firıldanma şekilleri elde edilmiştir, özdeğerlerin hesaplanmasında ardışık ters yineleme yöntemi kullanılmıştır. Silindirik makaralı yatağın direngenliğinin, iğ dönme hızının, hazne içindeki yağın viskozitesinin ve bobin kütle dengesizliklerinin iplik eğirme iği dinamiğine olan etkileri incelenmiştir. Anahtar Sözcükler diplik iği^fCaymalı yatak modellenmesi, Sonlu elemanlar yöntemi, Mil yatak sistemleri, Ardışık ters yineleme. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 625.04.01 iv
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION INTO EFFECTS OF OIL FILLED BOLSTER ON TEXTILE SPINDLE DYNAMICS DE?İRMENCİ, Umman Faculty of Engineering Mechanical Engineering Department, MSc. Thesis Supervisor: ProfDr. Metin AKKÖK Co-Supervisor Assoc.Prof.Dr. Mehmet ÇALIŞKAN 116 Pages, January 1990 ABSTRACT Effects of oil filled bolster on the dynamics of ring-spinning spindles used in yarn production industry hare been investigated. Finite element analysis has been used to identify the dynamic characteristics of a typical textile spindle. Previously developed computer software ROTVTB has been modified to include journal bearings in the rotor-bearing system model. Unbalance response feature of ROTVTB has been employed to calculate stiffness and damping coefficients of journal bearings in an iteration loop to obtain whirl speeds and corresponding mode shapes of the textile ring^spinning spindle. Successive inverse iteration technique has been used in the solution of the eigensystem. Effects of roller bearing stiffness, spin speed, viscosity of oil in the bolster, and the unbalance mass of the bobbin on the spindle dynamics have been studied.