İnsan p53 Transkripsiyon faktör aktivitesinin tersinir metiyonin oksitlenmesi ile düzenlenmesi
Regulation of p53 activity by methionine sulfoxide reductases
  1. Tez No: 629874
  2. Yazar: YILMAZ SUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Metiyonin Sülfoksit Redültaz, Transkripsiyon, p53, Oksidatif Stres, Antioksidan Regülasyon, Methionine Sulfoxide Reductase, Transcription, p53, Oxidative Stress, Antioxidant, Regulation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
İnsan p53 Transkripsiyon Faktör Aktivitesinin Tersinir Metiyonin Oksitlenmesi ile Düzenlenmesi Amaç: p53 insanda bulunan en önemli tümör baskılayıcı proteini olup, hücre döngüsünün durdurulmasında,DNA tamirinde ve apoptoz gibi birçok biyolojik fonksiyonda görev almaktadır.p53 aktivitesini kontrol eden birçok post-transasyonel mekanizma bilinmektedir fakat oksidatif stres ile kontrol edilmesi net bir şekilde bilinmemektedir.p53'ün yapısında bulunan metiyonin amino asitleri bir oksidasyon durumunda metiyonin sülfoksit gruplarını(metO) oluşturmakta ve bu da p53'ün işlevini bozmaktadır.Antioksidan grubu enzimler olan Metiyonin Sülfoksit Redüktazlar metiyonin sülfoksitleri indirgeyerek tekrar metiyonine indirgemektedirler.Bu projenin genel amacı p53 üzerindeki metiyonin oksidasyonu/Redüksiyonu ile Msr grubu enzimlerin rol aldığı bir aktivite kontrol mekanizmasının olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Msr enzimlerinin p53 aktivitesi üzerine olan etkisi, normal şartlar ve oksidatif stres şartları altında maya hücrelerinde incelenmiştir. Bulgular: Metiyonin Sülfoksit Redüktaz genleri olmayan mutantların, p53'e bağlı Lac-Z aktivitesi kontrol hücrelere kıyasla daha yüksek çıkmıştır. Bununla birlikte MSR genlerinin aşırı ekpresyonu p53 aktivitesinde bir değişime neden olmamıştır. Mutantların 1mM hidrojen peroksit ile muamelesinde p53 aktivitesinde farklılıklar gözlenmiştir. Spesifik olarak hem MSRA hem MSRB genlerine sahip olmayan hücrelerin p53 aktivitesinin daha az olduğu görülmüştür. Sonuç: Oksidatif streste p53'te meydana gelen aktivite kaybının Msr enzimleri tarafından korunduğu ve kontrol edildiği sonucu oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Regulation Of p53 Activity By Methionine Sulfoxide Reductases Aim: p53 is the most crucial tumor suppressor protein in humans, and it is involved in many biological functions such as cell cycle arrest, DNA repair, and apoptosis. Many post-translational mechanisms controlling p53 activity are known, but its control by oxidative stress is not clearly known. The methionine amino acids in the structure of p53 form methionine sulfoxide groups (metO) in an oxidation state, which disrupts the function of p53. Methionine Sulfoxide Reductases, which are antioxidant group enzymes, reduce methionine sulfoxides back to methionine. The purpose of this project is to determine whether there is an activity control mechanism in which Msr group enzymes play a role by methionine oxidation / reduction on p53. Material and Method: The effect of Msr enzymes on p53 activity has been studied in yeast cells under normal conditions and oxidative stress conditions. Results: Mutants that lack methionine sulfoxide reductase genes had slightly higher p53 dependent LacZ activity than control cells. However, overexpression of MSR genes did not change p53 activity. The mutants had a different p53 activity pattern under oxidative stress when the cells treated with 1 mM of hydrogen peroxide. Specifically, the cells that lack both MSRA and MSRB genes showed less p53 activity. Conslusion: The loss of activity occurring in p53 in the oxidative stress has resulted from the protection and control of Msr enzymes.