Klasik hadis usulüne yapılan eleştiriler ve değerlendirilmesi
Criticism and evaluation classical hadith methodology
  1. Tez No: 629879
  2. Yazar: ABDULKADİR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL NAZLIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis Usulü, metod, tenkid, eleştiri, Hadith style, method, criticize, criticsm
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, hadis usulünün eleştirilmez bir yapı olduğunu iddia etmeden, Klasik Hadis Usulüne yapılan pek çok eleştirinin değerlendirilmesi ele alınmaktadır. Bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu, önemi, amaç ve metodu, konuyla alakalı birinci derece kaynakların tanıtılması ve genel hatlarıyla konunun muhtevası hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, isnad anlayışına yöneltilen tenkitleri ele alarak; rivayetlerin isnadına daha çok önem verme, zayıf ve mevzu rivayetlere gereken önemin verilmemesi, sahabenin adaleti, Ref' problemi gibi pek çok eleştiri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, Metin tenkidine yöneltilen eleştiriler; manen rivayetin sakıncaları, Metin tenkidinin yetersizliği ve bu doğrultuda hadislerin akla, müşahedeye, tarihi gerçeklere aykırılığı gibi eleştirilen hususlar tartışılmıştır. Ayrıca yeni metodoloji yerine var olan sistemin aksayan yönlerinin değiştirilmesi hakkında bazı mülahazalar ele alınmıştır. Sonuç olarak, Hadis Usulüne yapılan eleştiriler incelendiğinde İsnad tenkidi ve Metin tenkidi etrafında şekillendiği, yapılan eleştirilerin haklılık payı olsa da bazı noktalarda aşırıya kaçıldığı, her sistemin çağın gereklerine karşılık kendini yenilemesi gerektiği ancak bunun, geçmişin göz ardı edilerek yapılacak bir iş olmadığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, without claiming that the hadith methodology is a structure that cannot be criticized, many criticisms of the Classic Hadith Methodology are discussed. This study consists of introduction and two chepters. İn the introduction port information about study's subject importance, aim and metod, introducing important books related to the study subject and subject's content with it's in general termhos been given. In the first chapter, discussing the criticisms of the understanding of isnad so; paying more attention to the isnad of narrations, poor attention to weak and fictitious narrations, justice of companion, like the“Ref'”problem many criticisms have been discussed. In the second chapter, discussing the criticisms of the understanding of text; the drawbacks of the“manen”narration, insufficiency of text criticism and in this regard, criticized issues such as the contradiction of hadiths to mind, observation and historical facts are discussed. In addition, some considerations have been discussed about changing the failing aspects of the existing system instead of the new methodology. As a result, When the criticisms of the Hadith Methodology are examined, it is shaped around the criticism of İsnad and text, although the criticisms made are justified, in some points escape to excessive, every system needs to renew itself in response to the requirements of the age however, it was concluded that this is not a work to be done by ignoring the past.