Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin kişiler arası öz yeterlikleri ile zaman yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between physical education teachers' self-qualifications and time management skills
  1. Tez No: 629913
  2. Yazar: MESUT ARTUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Physical Education, Interpersonal Self-Sufficiency, Teacher, Time Management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin Kişiler Arası Öz Yeterlikleri ile Zaman Yönetimi Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Giriş ve Amaç: Günümüzde, zaman yönetimi kavramı insan yetiştirmeyi amaçlayan öğretmenler açısından düşünüldüğünde mesleğin getirdiği görev ve sorumlulukları yerine getirmek açısından önemli bir kavram olabilmektedir. Öğretmenlik açısından, öz-yeterlik kavramı ise; bu mesleğin gerektirdiği görev ve sorumlulukları yerine getirebilmek için sahip olunması gereken bilgi, beceri ve tutumları vurgulamaktadır. Bu sorumlulukları daha kolay yerine getirme noktasında zaman yönetiminin önemli bir kavram niteliği taşıdığı düşünülmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmanın amacı, Batman il genelinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin kişiler arası öz yeterlikleri ile zaman yönetimi becerileri arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Ayrıca çalışmada öğretmenlerin zaman yönetimi becerileri ve kişiler arası öz yeterlikleri ile bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma grubunu, 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında Batman il merkezi ve ilçelerinde bulunan resmi ortaokullar ve liselerde görev yapan 220 (94 kadın 126 erkek) beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin demografik bilgileri için araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, zaman yönetimi becerilerini belirlemek için“Zaman Yönetimi Anketi”ve kişiler arası öz yeterliklerini belirlemek için“Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin Kişiler Arası Öz Yeterlikleri Anketi”uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS 25.0 for WİNDOWS istatistik paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin zaman yönetimi becerilerinin kişiler arası öz yeterlik algılarına etkisinin olup olmadığını görmek amacıyla yapılan testlerde, cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, istihdam tipi, gelir durumu değişkenlerinde bir farklılaşma tespit edilmezken meslekteki hizmet süresi değişkeninde okul içi ilişkiler, aile ile ilgili ilişkiler ve kişiler arası öz yeterlik toplam puanında 11-15 yıl arası çalışan öğretmenlerin kişiler arası öz yeterliklerinin 5 yıl ve daha az, 6-10 yıl arası ve 16 yıl ve üzeri süredir çalışanlardan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte zaman yönetimi becerisi ve kişiler arası öz yeterlik arasında istatistiksel olarak anlamlı derecelerde çok güçlü pozitif yönlü ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Çalışmaya katılan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yüksek düzeyde zaman yönetimi becerisine sahip oldukları tespit edilmiştir. Aynı zamanda beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yüksek düzeyde kişiler arası öz yeterlik algısına sahip oldukları da tespit edilmiştir. Hem zaman yönetimi hem de kişiler arası öz yeterlik ölçeklerinin kendi faktörleri arasında, ayrıca zaman yönetimi ve kişiler arası öz yeterliklerin birbirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı derecelerde çok güçlü pozitif yönlü ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Zaman yönetimi becerisi yüksek olan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin kişiler arası öz yeterlik algılarının da yüksek olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimler: Beden Eğitimi, Kişiler Arası Öz Yeterlik, Öğretmen, Zaman Yönetimi
Özet (Çeviri)
Examining the Relationship Between Physical Education Teachers' Self-Qualifications and Time Management Skills Introduction and Purpose: Today, the concept of time management can be an important concept in terms of fulfilling the duties and responsibilities of the profession when considered by teachers aiming to educate people. In terms of teaching, the concept of self-sufficiency emphasizes the knowledge, skills, and attitudes that must be taken in order to fulfill the duties and responsibilities required by this profession. It is thought that time management is an important concept at the point of making these responsibilities easier. In this context, the aim of the study is to determine the relationship between the personal self-sufficiency of physical education teachers working across Batman province and time management skills. In addition, the study aims to demonstrate the relationship between teachers' time management skills and interpersonal self-efficacy and some demographic variables. Material and Method: The research group consists of 220 physical education teachers (94 women and 126 men) who work in official secondary schools and high schools in Batman provincial center and districts in the 2019-2020 academic year.“Personal Information Form”, developed by the researcher for demographic information of physical education teachers,“Time Management Survey”and“Physical Education Teachers' Self-Qualifications Survey”was applied to determine time management skills. The results were analyzed by transferring to the SPSS 25.0 for WINDOWS statistical package program. Results: In tests to see if time management skills of physical education teachers involved in the study have an impact on perceptions of interpersonal self-sufficiency, no differentiation is detected among gender, age, marital status, education status, employment type, income status variables, and in variable of service time in the profession, in-school relationships, family-related relationships and personal self-sufficiency in the total score; it has been found that self-efficacy of teachers working between 11-15 years is statistically and significantly lower than those who have been working between 6-10 years and 16 years and more, 5 years and less. On the other hand, it has been found that there are very strong positive relationships between time management skills and interpersonal self-sufficiency in statistically significant degrees. Conclusion: The following results were obtained in the study: Physical education teachers who participated in the study were found to have a high level of time management skills. At the same time, it has been found that physical education teachers have a high level of interpersonal self-sufficiency. Between the factors of both time management and interpersonal self-sufficiency scales, time management, and interpersonal self-efficiency were found to have very strong positive relationships with statistically significant degrees among each other. Physical education teachers with high time management skills have also been found to have high perceptions of self-efficacy among persons.