Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin türk ticaret kanununa göre hukuki sorumluluk şartları
Legal responsibilities of joint stock company board members according to turkish commercial code
- Tez No: 806019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BETÜL ÇAKIR ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, yönetim kurulu, hukuki sorumluluk, Joint stock company, board of directors, legal liability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyelerinin Türk Ticaret Kanununa Göre Hukuki Sorumluluk Şartları Anonim şirket yönetim kurulu, şirket pay sahiplerinin sermayelerinin korunması ve değerlendirilmesini, şirket alacaklılarının da alacaklarını emanet ettikleri, idare ve temsile yetkili bir organdır. Yönetim kurulu, anonim şirketin kanunla öngörülmüş zorunlu bir organı olarak anonim şirketin tüzel kişiliği kazandığı andan, feshedilip tasfiyeye girdiği ana kadar, hatta sınırlı olmakla beraber tasfiye sürecinde de şirketi yönetir, temsil eder.“Şirket alacaklılarının”,“şirketin”ve“pay sahiplerinin”hak ve çıkarları üzerinde etkili olur. Yönetim kurulu üyeleri,“görevlerini tedbirli bir yöneticinin özeniyle yerine getirmek ve şirketin menfaatlerini dürüstlük kurallarına uyarak gözetmekle”yükümlüdürler. Yönetim kurulu üyeleri temsil ve idare görevlerini kanun ve esas sözleşmeye uygun olarak yerine getirmekle sorumludurlar. Bu çalışmamızda, anonim şirket yönetim kurulunun yapısı, yönetim kurulu üyelerinin görev, yetki, hak ve yükümlülükleri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa (TTK) göre sorumluluk halleri, üyelerin birlikte sorumlulukları durumunda aralarındaki teselsül ilişkisi yargı kararları ve doktrin görüşleri çerçevesinde ele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Legal Responsibilities of Joint Stock Company Board Members According to Turkish Commercial Code The board of directors of a joint stock company is a body authorized to manage and represent, where the shareholders of the company entrust the protection and evaluation of their capital, and the creditors of the company entrust their receivables. The board of directors manages and represents the company, as a compulsory body stipulated by law, from the moment the joint stock company acquires its legal personality until the moment it is dissolved and goes into liquidation, and even in the liquidation process, albeit limited. It has an impact on the rights and interests of the company's creditors, the company and its shareholders. Members of the board of directors are under the obligation to fulfill their duties with the care of a prudent manager and to observe the interests of the partnership by following the rules of honesty. Members of the board of directors are responsible for fulfilling their representation and administration duties in accordance with the law and the articles of association. In this study, the structure of the joint stock company's board of directors, the duties, authorities and obligations of the members of the board of directors according to the Turkish Commercial Code (TTK), and their responsibilities, The firsts that dominate the responsibilities of the members of the board of directors, and especially in the case of the joint responsibilities of the members, the successive relationship between them are examined within the framework of judicial decisions and doctrinal views.