6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında ön ödemeli konut satış sözleşmesi
The pre-payment house sales agreement under the Consumer Protection law no. 6502
  1. Tez No: 629917
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM SARIBOĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERA REYHANİ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Satıcı, Tüketici, Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi, Cayma Hakkı, Sözleşmeden Dönme Hakkı, Seller, Consumer, Prepayment House Sales Agreement, Right of Withdrawal, Right to Reneging
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Halk arasında“topraktan satış”veya“inşaata temelden girme”olarak isimlendirilen ve tüketicinin önce bedelini ödemek suretiyle henüz proje aşamasında olan ya da yapımı devam eden konutları satın almasına dair usul ve esaslar, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 40-46. maddelerinde“Ön Ödemeli Konut Satışı”bölümünde düzenlenmiştir. Henüz ortada bitmiş bir konut yokken yapılan bu türden satışlarda, önce satış bedelinin tamamını veya bir kısmını ödemek durumunda olan tüketicinin mağdur olmaması amacıyla kanun koyucu tarafından“Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi”tanımlanarak, ayrıntılı düzenlemeler getirilmiştir. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde ön ödemeli konut satış sözleşmesinin tanımı yapıldıktan sonra, tarafları, unsurları, hukuki niteliği, şekli ve zorunlu içeriği ile diğer sözleşmelerden farkları üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde tarafların sözleşme kapsamında yükümlülükleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise sözleşmenin tüketici tarafından sahip olduğu“cayma”veya“sözleşmeden dönme”hakkıyla sona erdirilmesi konuları incelenerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The principles and procedures regarding the purchase of the houses that are still at the project phase or under construction by the consumer by paying the price in advance, which is colloquially called“sales out of the land”or“involving in a construction from the foundation”, is regulated in the“Pre-payment House Sales”section in articles 40 to 46 of the Consumer Protection Law No. 6502. In such sales transactions, that are conducted without any finished houses, the lawmaker defines the“Pre-payment House Sales Agreement”and imposes detailed regulations lest the consumer who has to pay all or part of the sales price in advance is abused. In the first part of this study, which consists of three parts, a definition of the pre-payment house sales agreement is made and then its parties, elements, legal characteristic, form and mandatory contents, and differences from other contracts are addressed. In the second part of the study, the liabilities of the parties are explained. In the third part, the study is concluded with an examination of the termination of the agreement by the consumer upon the utilization of the rights of“withdrawal”and“reneging from the agreement”.